Sunday, April 30, 2017

Bayaran Tol dari Johor Bahru ke Singapura

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni aku nak kongsikan bayaran tol perjalanan menaiki kereta dari Johor Bahru ke Singapura.

Bayaran Tol Touch N Go (Malaysia)

Touch N Go di Imigresen Malaysia (Dari JB ke Singapura) - RM 6.80
Touch N Go di Imigresen Malaysia (Dari Singapura ke JB) - RM 9.70

TOTAL : RM 16.50

Bayaran Tol dan Vehicle Entry Permit (VEP) di Woodlands, Singapura

*Bayaran ni hanya untuk hari Sabtu, Ahad, Cuti Umum di Singapura, Hari Isnin hingga Jumaat (5 petang hingga 2 pagi) sahaja

Tol
Autopass Masuk (Dari JB ke Singapura) - $ 3.80 (Tolak duit pada kad Autopass masa balik ke JB)
Autopass Keluar (Dari Singapura ke JB) - $ 2.70

Mulai 15 Februari 2017, Singapura telah mengenakan bayaran Reciprocal Road Charge (RRC) sebanyak $ 6.40.

TOTAL : $ 12.90

Bayaran RRC Mulai 15 Februari 2017

Bayaran Tol dan VEP
Boleh baca lebih lanjut di www.lta.gov.sg.

*Bayaran ini hanya untuk hari Isnin hingga Jumaat (2 pagi - 5 petang) sahaja

Tol & VEP
Korang perlu bayar VEP $ 35 ye. VEP dengan harga tol adalah berbeza ye. Jadi kalau masuk pada masa ni kena bayaran $ 35 + $ 12.90.

TOTAL $ 47.90.

Kalau kereta korang first time masuk Singapura, jangan takut okay? Autopass boleh beli di Office Imigresen Singapura. Harga kad $12 kalau tak silap aku. Korang kena ambil tarikh tamat roadtax kereta yang letak kat cermin depan tu. Kalau tarikh roadtax dah luput memang tak boleh masuk Singapura. Bukan Singapura je, kat Malaysia pun tak boleh. Hahaha. Cepat-cepat pergi renew insurans kereta dan roadtax okay.

Kalau masa masuk Singapura autopass korang takde duit dalam tu, jangan risau tau. Korang boleh topup kat kaunter topup Autopass kat Woodlands. Kaunter tu kat tepi jalan area Woodlands. Duit tol di Singapura akan tolak duit dari kad Autopass waktu balik ke JB sahaja. Masa masuk Singapura kad Autopass tak tolak duit dulu. So lump sum tolak $ 12.90. Harap boleh faham.

Harap dapat bantu korang.

Selamat berjalan ke Singapura.

Sunday, December 18, 2016

Gegata

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak kongsi pengalaman aku menghidapi sejenis penyakit. Orang melayu panggil gegata atau bahasa saintifiknya Urticaria. Aku mula kena gegata ni bulan Ogos 2016. Sehingga hari ini (18 Disember 2016), penyakit aku ni masih belum sembuh. Dah 4 bulan penyakit ni berlarutan. Gegata ni naik satu badan. Untuk makluman semua, aku dah 7 kali injection kat punggung. Macam-macam ubat aku dah telan sepanjang 4 bulan ni. Seumur hidup aku, ni kali pertama aku inject 7 kali dalam tempoh 4 bulan. Kesannya, aku mudah diserang selesema, batuk berkahak dan sakit tekak. Aku dapat rasa antibodi badan aku lemah sebab aku mudah sakit dan cepat letih.

Gegata a.k.a Urticaria
Aku dah jumpa doktor 9 kali sebenarnya. 2 kali tu tak kena inject sebab doktor suruh aku check darah. Hasil check darah; asid urik aku tinggi. Jadi, doktor suruh aku elakkan makanan laut dan kekacang. Yang lagi sekali tu tak inject sebab aku dirujuk ke pakar kulit Hospital Sultanah Aminah (HSA).

Appoinment pertama aku dengan doktor pakar kulit adalah pada 6 Disember 2016. Doktor periksa seluruh badan aku dan klasifikasikan penyakit aku sebagai urticaria. Punca nya terlalu banyak. Mungkin sebab faktor pemakanan, persekitaran, habuk, sabun dan macam-macam lagi. Doktor ambil banyak sample darah untuk ujian tiroid, antibodi entah apa mak nenek lagi aku tak tahu. Jadi, aku akan jumpa pakar kulit untuk appoinment kedua pada 20 Disember 2016.

Hasil perjumpaan pertama, doktor bagi aku 2 ubat. Yang pertama 2 tablet ubat cacing dan 14 tablet Loratadine. Berdasarkan pemerhatian aku, gegata aku akan naik menggila bila aku makan daging dan ayam. Tapi adakalanya, aku tak makan apa-apa pun gegatanya keluar. Jadi, aku tak dapat confirmkan puncanya.

Loratadine
Albendazole a.k.a ubat cacing
Sebelum aku jumpa pakar kulit, aku dah ikhtiar macam-macam. Aku ingat aku kena gegata sebab digigit pepijat atau hama. Ternyata bukan. Aku dah pindah tempat tidur pun masih kena gegata. Aku dah cuba minum dan mandi air penawar yang dibaca oleh imam. Bila aku jumpa imam, beliau cakap gegata aku ni bukan sebab gangguan. Maksudnya takde kaitan dengan mistik la gitu. Aku dah kemas rumah, mandikan kucing aku (ada 3 ekor), tukar cadar dan sarung bantal, kerap tukar tuala, minum air kelapa, sapu bedak ular, sapu calamine lotion, mandi guna sabun daun bidara, mandi air limau purut, mandi air garam, mandi laut dan buat bekam sunnah (15 cup).

Aku jenis jarang sangat sakit. Tapi tahun ni aku banyak MC. Ada 6 MC sebab gegata. Aku redha dengan ujian Allah ni. Semoga penyakit ini dapat menghapuskan dosa-dosa aku. Mohon kalian doakan aku cepat sembuh ye. Kalau ada apa-apa soalan atau nak share pengalaman, boleh tinggalkan komen anda di ruangan komen. Jangan takut nak komen, aku tak makan orang. Aku makan nasi je. Kbaiii.

===============
UPDATE 27/12/2016
===============

Assalamualaikum. Hai. Aku baru sempat nak update blog. Aku pergi appoinment dengan pakar kulit HSA pada 20 Disember 2016. Alhamdulillah keputusan darah aku semua ok. Tiada tiroid, antibodi ok (ANA -ve), hati ok, buah pinggang ok. Doktor cakap aku takde masalah darah. Sepanjang dua minggu aku makan ubat Loratadine, gegata dah takde keluar besar-besar, bengkak dan panas. Gegata keluar dalam bentuk skala yang kecil je. Tapi masih keluar. Aku dapat dua ubat iaitu Loratadine (10mg) dan Hydroxyzine HCI (25mg). Yang Loratadine perlu makan sebiji setiap hari dan Hydroxyzine makan bila perlu sahaja. Normally aku makan Hydroxyzine kalau gegata keluar teruk waktu malam. Insya Allah next appoinment aku pada 17 Januari 2017. Nanti kalau ada masa aku update lagi.

Loratadine dan Hydroxyzine
===============
UPDATE 10/04/2017
===============

Assalamualaikum. Hai, aku nak update sedikit tentang kisah gegata yang aku alami lebih 6 bulan ni. Aku ada berjumpa dengan doktor pada 17 Januari 2017. Kali ni doktor naikkan dos dari sebiji kepada dua biji sehari dan doktor tetapkan appointment lagi 2 bulan sebab tak kritikal. Aku ada ambil baki ubat di kaunter farmasi pada 14 Februari 2017. (abah aku yang tolong ambilkan haha) Ubat yang aku dapat hanya Loratadine sahaja. Sepatutnya next appoinment aku adalah pada 14 Mac 2017 tetapi aku dah tak datang follow up lagi.

Alhamdulillah aku dah berhenti makan ubat doktor sepenuhnya pada bulan Februari 2017. Pada 19 Januari 2017 yang lalu, aku ada menghadiri sebuah program bertajuk Pemakanan Sihat Mengikut Perspektif Islam dan Sains yang disampaikan oleh Imam Ar-Razi anjuran Olive House di UTM. Setelah mendengar talk tu, aku terus start consume produk Olive House. Aku beli Pati Minyak Zaitun, Cuka Teen dan ubat gigi garam bukit dan ubat gigi cengkih. Aku jadikan amalan untuk meminum sesudu pati minyak zaitun pada waktu pagi dan cuka teen selepas makan malam. Pernah sekali tu gegata naik pada badan, aku mandi dengan air dan campuran cuka teen. Selepas mandi aku sapu kulit dengan pati minyak zaitun.

Selepas sebulan mengamalkan pemakanan sunnah ni, Alhamdulillah masalah gegata aku dah sembuh 100%. Gegata dah tiada lagi dan kulit semakin sihat dan cantik. Aku amalkan juga pati jus delima dan Kayu Manis Ceylon. Dah tiga bulan aku amalkan pemakanan sunnah ni dan aku amat bersyukur kerana produk ni serasi dengan aku.

Kepada mereka yang masih dibelenggu masalah gegata ni, mari kita ikhtiar menggunakan produk sunnah. Cuba minum minyak zaitun dan cuka teen. Buah Teen dan buah zaitun ada disebut di dalam Al-Quran iaitu di dalam Surah At-tin. Aku kongsikan sedikit ilmu yang disampaikan di dalam program tersebut.

7 jenis buah yang terdapat di dalam syurga;
  1. Teen
  2. Zaitun
  3. Kurma
  4. Delima
  5. Pisang
  6. Anggur
  7. Khuldi
6 dari 7 buah tu ada kat dunia. Jadi, banyakkan makan buah-buahan ini dan makanlah makanan yang berkualiti.
Wallahu 'alam bissawab. Segala yang baik itu datang dari Allah dan segala yang buruk itu datang dari kelemahan aku sendiri. Terima kasih kerana sudi membaca blog aku.

Nota : Jika berminat nak beli produk Olive House boleh call atau whatsapp Puan Azleenda di 012-5533263. Cakap je dapat nombor dia dari blog aku. Jangan takut nak bertanya. Dia sangat peramah.

Thursday, April 30, 2015

Kedai Menjual Bateri Kereta Yang Murah di Johor Bahru

Jika anda mencari-cari kedai bateri kereta yang murah di Johor Bahru, boleh lah ke sini. Lokasi nya berdekatan dengan Dewan Glulam, Larkin. Jika anda nampak Dewan Glulam di sebelah kiri, buat U-turn di traffic light berdekatan dan terus. Sebelum jejantas ada lorong, masuk ke lorong tersebut.

Baju kelabu tu tauke kedai
Ni papan tanda kedai
Lorong sebelum jejantas
Ni gambar kereta aku sebelum tukar bateri
Gambar bateri kering baru
Aku tukar bateri kering jenama Yokohama. Harga bateri RM140 dan trade in bateri lama. Jika tak trade in bateri lama, harga bateri kering aku RM160. Waktu operasi kedai adalah dari 9:30 pagi hingga 6:30 petang bagi hari Isnin hingga Sabtu. Hari Ahad pula dari 1:00 petang hingga 6:00 petang.

Semoga entri ini bermanfaat untuk semua. Jika ada tempat lain yang jual bateri kereta dengan harga yang murah dan berpatutan, sila tinggalkan di ruangan komen.

Terima kasih.

Thursday, March 19, 2015

Shafiq Vai's Wedding

Thanks a lot Shafiq Vai for inviting me to his wedding. As a fan, I am truly honored. Can you imagine how excited I was when I received the invitation. This is one of the BEST moment in my life. Thank you #shafiqlala.

Shafiq, Lala & me. Photo by Zel Atif

Tuesday, November 25, 2014

Suntikan ACYW135 di Johor Bahru

Vaksin ACYW135
Ni la vaksin ACYW135. Jemaah yang bakal mengerjakan ibadah Haji atau Umrah perlu ambil suntikan vaksin ni. Aku ambil di Pusat Kesihatan UTM Skudai. Harga nya RM120. Kalau kat klinik swasta, ada yang ambil RM130 dan RM150. So far, aku survey, kat sini yang paling murah.

Kalau anda nak ambil suntikan ini boleh lah ke Pusat Kesihatan UTM. Boleh pergi ke bahagian Farmasi tanya ada tak stok vaksin. Kalau ada, boleh buat pembayaran tunai di kaunter pembayaran di sebelahnya.

Ubat ni perlu disuntik secepat mungkin selepas diberikan oleh ahli farmasi sebab ubat ni disimpan di dalam tempat sejuk. Boleh tanya staf nurse lokasi anda nak disuntik. Nanti mereka akan bawa anda ke ruangan menunggu.

Suntikan ini perlu disuntik pada tangan kat area BCG tu. Kalau anda tulis dengan tangan kanan, perlu suntik di tangan kiri. Begitulah sebaliknya. Ubat ni boleh bertahan dalam badan selama 3 tahun.

Jika ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan di ruangan komen.

Tuesday, October 28, 2014

Kompleks KDN Johor Bahru

Lokasi nya di Setia Tropika, Johor Bahru. Tempat letak kenderaan untuk pelawat ada disediakan di dalam Kompleks KDN. Kalau takde parking kosong, sila la pusing kawasan kedai di luar Kompleks KDN.

Di Blok 1 ada Pejabat Pengurusan KDN, Jabatan Imigresen Malaysia, Bahagian Kawalan Filem dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Blok 2 ada Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. Blok 3 ada Ikatan Relawan Rakyat Malaysia. Blok 4 ada Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran. Blok 5 ada Agensi Antidadah Kebangsaan.

Di luar Kompleks KDN ada menyediakan perkhidmatan kedai gambar dan kedai fotostat. Jadi, anda boleh ambil gambar instant dan fotostat dokumen di situ. Jika anda lapar, boleh ke kafe di sebelah Blok 1. Di sekitar Setia Tropika tu pun ada banyak kedai makan.

Jika anda ingin membuat atau memperbaharui passport, sila ke Blok 1. Jika anda ingin membuat atau memperbaharui kad pengenalan atau surat beranak, sila ke Blok 2.

Peta Blok di Kompleks KDN
Information Board di Blok 2
Etika Pakaian Pelawat
Pelawat tidak dibenarkan memakai singlet, seluar pendek, skirt pendek, selipar, helmet dan bercermin mata gelap. Kompleks KDN adalah zon larangan merokok. Kalau nak merokok boleh je. Stand by je la duit nak bayar kompaun. Hehe.

Semoga entri ini bermanfaat.

#miraoly

Kali pertama seumur hidup aku berpeluang untuk hadir ke majlis kahwin artis. Aku bersyukur dan berterima kasih yang tak terhingga kepada Oly Fizly iaitu ahli kumpulan No Noise Percussion kerana sudi menjemput aku ke majlis beliau. Terharu sebenarnya. Aku bukanlah siapa-siapa. Hanya seorang peminat. Beliau masih sudi menjemput. Kalau korang tengok rancangan Dikir Zikir di tv Alhijrah dan Tunggu Sekejap di TV3, beliau yang main alat perkusi.

Aku, Mira & Oly
Pengantin bersama rakan-rakan
Belanja selfie. Dari kiri, Aku, Aidil, Faeez, Ruvi, Oly dan Mira
Antara ahli No Noise Percussion yang hadir. Dari kiri, Faeez, Oly, Aidil dan Ruvi
Sebelum perarakan pengantin
Pengantin dan pengapit
Pengantin bersama hulubalang
RUN JIT

Terima kasih kepada Oly dan Mira kerana sudi menjemput aku. Terima kasih kepada ahli No Noise Percussion atas layanan baik yang diberikan.

Terima kasih Allah kerana menemukan aku dengan mereka. Aku dipertemukan dengan mereka sebagai artis dan peminat. Walaupun aku bukan kawan-kawan sekeliling mereka, aku masih diberi peluang untuk mengenali mereka. Betapa indahnya perancangan Allah. Semoga ukhwah ini kekal hingga ke akhir hayat. Amin.

Wednesday, September 24, 2014

Kolam Renang Kompleks Mutiara Johorland

Kompleks Mutiara Johorland terletak di Taman Bukit Mutiara. Berdekatan dengan Bandar Dato' Onn. Kolam renang ini terletak di dalam Kompleks Mutiara Johorland bersebelahan dengan padang bola. Berikut adalah kadar bayaran kolam renang Kompleks Mutiara Johorland.


Waktu operasi kolam renang adalah seperti di bawah. Etika pemakaian yang dibenarkan adalah swimming suit, wet suit, muslimah swimming suit, swimming tight dan swimming trunk. Antara pemakaian yang tidak dibenarkan adalah jeans, t-shirt berwarna, track suit dan bermudas. Penggunaan t-shirt putih hanya dibenarkan kepada PEREMPUAN sahaja. Lelaki? T-shirtless la. Hehe. *cuci mata*


Jangan lupa pakai swimming cap. Kenapa korang kena pakai swimming cap? Tujuannya supaya rambut tak kena air berklorin, tak kena cahaya matahari, rambut tak tutup muka masa berenang, mengurangkan helaian rambut yang gugur dan boleh menyebabkan filter kolam renang tersumbat dan boleh menghangatkan kepala kalau berenang dalam tempoh masa yang lama. Penggunaan swimming goggle boleh mengurangkan iritasi dan jangkitan pada mata. Boleh mengelakkan mata merah juga. Seeloknya pakai la goggle. Kalau berenang boleh nampak jelas bila berada di dalam air. Boleh cuci mata juga. Hahahaha. Kbai.

Wednesday, September 17, 2014

The Venopian Solitude : Hikayat Perawan Majnun

Hi,

Pernah dengar band The Venopian Solitude? Pergi search takaharasuiko kat Youtube. Ok kalau malas google tekan je kat SINI. Minggu lepas, aku baru dengar lagu 'Tenangkan bontot anda' live in The Wknd Sessions. Awesome sangat. Suiko Takahara adalah pemilik suara unik itu. Aku tanpa ragu-ragu telah membeli album pertama beliau yang berjudul Hikayat Perawan Majnun. Actually maksudnya adalah Hikayat Nona Gila.



Album ni mengandungi 8 lagu. Semua lagunya sedap dan ada keunikan yang tersendiri. Lagu kegemaran aku adalah Kembang bunga. Aku sanggup on-repeat mode dari office ke rumah. Tenang sangat jiwa dengar melodinya. Dah seminggu ni aku still dengar lagu beliau je. Melodi lagunya agak berhantu sebab asyik terngiang-ngiang kat telinga. Haha.

Lagu yang terdapat dalam album ni adalah :
  1. Mother Nature and Father Man-Made
  2. Mahar
  3. Kehadapan Para Pencemar
  4. The Rojak Uta : Stampede
  5. Kembang Bunga
  6. Khilaf Ratna
  7. The Leading Reaper
  8. Tenangkan Bontot Anda
The Rojak Uta tu ada 3 bahasa dalam lagu tu iaitu Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan Bahasa Jepun. Uta adalah Bahasa Jepun yang bermaksud lagu. Lagu rojak la kiranya. Suiko pandai berbahasa Jepun. Beliau pernah belajar di sana. Sekarang ni lagu Tenangkan Bontot Anda tengah famous kat corong-corong radio.

Aku bangga dengan anak seni kelahiran Malaysia yang semakin kreatif. Boleh dengar preview album ni kat bawah. Kalau korang nak beli albumnya boleh order online kat SINI. Kalau korang beli penanda buku, dapat CD percuma. Ok aku tipu. Hahahaha. Dalam album beliau ada dapat sticker dengan penanda buku percuma. Just nak bagitahu, aku peminat beliau sejak minggu lepas. Hahaha!

Sunday, September 14, 2014

No Noise Percussion & Their Fan

The first time I met them was on 7th of September 2013 at Istana Budaya. They performed at Yuna's concert. I didn't take any photo with them. *regret*

The second time was on 22nd of October 2013 at Persada Johor.

From left : Oly, Ayam, me, Ai, Adil, Marissa, Ruvi, Faeez, Aidil and Sharir

The third time was on 23rd of October 2013 at Persada Johor.

From left : Sharir, Ayam, Ruvi, Ai, Marissa, Adil, me, Faeez, Aidil and Oly

 The forth time was on 20th August 2014 at R&R Bistro.

From left : Ai, Faeez, Junk, Aidil, Marissa, me, Ruvi, Abbas, Shafiq and Oly

The fifth time was on 13th September 2014 at Restoran Seafood Remaja.

From left : Fifi, Junk, Ai, Mamat, Abbas, Sharir, Aidil and me

The sixth time was on 10th October 2014 at Oly Fizly's Solemnization in Johor.

From left : Me, Aidil, Faeez, Ruvi, Oly(groom) and Amira(bride)

The seventh time was on 11th October 2014 at Oly Fizly's Wedding Reception in Johor.

From Left : Aidil, Me, Oly, Amira, Ruvi and Faeez

I want to remember everything about them. They are talented, awesome, funny, down to earth and humble. Thank you for treating your ordinary-untalented-fan like your friend. Sayang korang! eh? Boleh ke aku nak sayang korang? Boleh eh? Boleh eh? hahahahaha. kbai. :")

p palang s - Kalau korang tak pernah tengok dorang perform boleh cari dan follow dorang kat link bawah. Dorang update semua show kat link di bawah. Dan kalau nak bergambar dengan dorang, jangan teragak-agak untuk panggil dorang. Dorang friendly. Sangat friendly. Say hi kat dorang kalau jumpa tau.

Youtube : No Noise Percussion
Twitter : NoNoisePerc
Facebook : No Noise Percussion
Instagram : nonoisepercussion