Thursday, April 30, 2015

Kedai Menjual Bateri Kereta Yang Murah di Johor Bahru

Jika anda mencari-cari kedai bateri kereta yang murah di Johor Bahru, boleh lah ke sini. Lokasi nya berdekatan dengan Dewan Glulam, Larkin. Jika anda nampak Dewan Glulam di sebelah kiri, buat U-turn di traffic light berdekatan dan terus. Sebelum jejantas ada lorong, masuk ke lorong tersebut.

Baju kelabu tu tauke kedai
Ni papan tanda kedai
Lorong sebelum jejantas
Ni gambar kereta aku sebelum tukar bateri
Gambar bateri kering baru
Aku tukar bateri kering jenama Yokohama. Harga bateri RM140 dan trade in bateri lama. Jika tak trade in bateri lama, harga bateri kering aku RM160. Waktu operasi kedai adalah dari 9:30 pagi hingga 6:30 petang bagi hari Isnin hingga Sabtu. Hari Ahad pula dari 1:00 petang hingga 6:00 petang.

Semoga entri ini bermanfaat untuk semua. Jika ada tempat lain yang jual bateri kereta dengan harga yang murah dan berpatutan, sila tinggalkan di ruangan komen.

Terima kasih.

Thursday, March 19, 2015

Shafiq Vai's Wedding

Thanks a lot Shafiq Vai for inviting me to his wedding. As a fan, I am truly honored. Can you imagine how excited I was when I received the invitation. This is one of the BEST moment in my life. Thank you #shafiqlala.

Shafiq, Lala & me. Photo by Zel Atif

Tuesday, November 25, 2014

Suntikan ACYW135 di Johor Bahru

Vaksin ACYW135
Ni la vaksin ACYW135. Jemaah yang bakal mengerjakan ibadah Haji atau Umrah perlu ambil suntikan vaksin ni. Aku ambil di Pusat Kesihatan UTM Skudai. Harga nya RM120. Kalau kat klinik swasta, ada yang ambil RM130 dan RM150. So far, aku survey, kat sini yang paling murah.

Kalau anda nak ambil suntikan ini boleh lah ke Pusat Kesihatan UTM. Boleh pergi ke bahagian Farmasi tanya ada tak stok vaksin. Kalau ada, boleh buat pembayaran tunai di kaunter pembayaran di sebelahnya.

Ubat ni perlu disuntik secepat mungkin selepas diberikan oleh ahli farmasi sebab ubat ni disimpan di dalam tempat sejuk. Boleh tanya staf nurse lokasi anda nak disuntik. Nanti mereka akan bawa anda ke ruangan menunggu.

Suntikan ini perlu disuntik pada tangan kat area BCG tu. Kalau anda tulis dengan tangan kanan, perlu suntik di tangan kiri. Begitulah sebaliknya. Ubat ni boleh bertahan dalam badan selama 3 tahun.

Jika ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan di ruangan komen.

Tuesday, October 28, 2014

Kompleks KDN Johor Bahru

Lokasi nya di Setia Tropika, Johor Bahru. Tempat letak kenderaan untuk pelawat ada disediakan di dalam Kompleks KDN. Kalau takde parking kosong, sila la pusing kawasan kedai di luar Kompleks KDN.

Di Blok 1 ada Pejabat Pengurusan KDN, Jabatan Imigresen Malaysia, Bahagian Kawalan Filem dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Blok 2 ada Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. Blok 3 ada Ikatan Relawan Rakyat Malaysia. Blok 4 ada Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran. Blok 5 ada Agensi Antidadah Kebangsaan.

Di luar Kompleks KDN ada menyediakan perkhidmatan kedai gambar dan kedai fotostat. Jadi, anda boleh ambil gambar instant dan fotostat dokumen di situ. Jika anda lapar, boleh ke kafe di sebelah Blok 1. Di sekitar Setia Tropika tu pun ada banyak kedai makan.

Jika anda ingin membuat atau memperbaharui passport, sila ke Blok 1. Jika anda ingin membuat atau memperbaharui kad pengenalan atau surat beranak, sila ke Blok 2.

Peta Blok di Kompleks KDN
Information Board di Blok 2
Etika Pakaian Pelawat
Pelawat tidak dibenarkan memakai singlet, seluar pendek, skirt pendek, selipar, helmet dan bercermin mata gelap. Kompleks KDN adalah zon larangan merokok. Kalau nak merokok boleh je. Stand by je la duit nak bayar kompaun. Hehe.

Semoga entri ini bermanfaat.

#miraoly

Kali pertama seumur hidup aku berpeluang untuk hadir ke majlis kahwin artis. Aku bersyukur dan berterima kasih yang tak terhingga kepada Oly Fizly iaitu ahli kumpulan No Noise Percussion kerana sudi menjemput aku ke majlis beliau. Terharu sebenarnya. Aku bukanlah siapa-siapa. Hanya seorang peminat. Beliau masih sudi menjemput. Kalau korang tengok rancangan Dikir Zikir di tv Alhijrah dan Tunggu Sekejap di TV3, beliau yang main alat perkusi.

Aku, Mira & Oly
Pengantin bersama rakan-rakan
Belanja selfie. Dari kiri, Aku, Aidil, Faeez, Ruvi, Oly dan Mira
Antara ahli No Noise Percussion yang hadir. Dari kiri, Faeez, Oly, Aidil dan Ruvi
Sebelum perarakan pengantin
Pengantin dan pengapit
Pengantin bersama hulubalang
RUN JIT

Terima kasih kepada Oly dan Mira kerana sudi menjemput aku. Terima kasih kepada ahli No Noise Percussion atas layanan baik yang diberikan.

Terima kasih Allah kerana menemukan aku dengan mereka. Aku dipertemukan dengan mereka sebagai artis dan peminat. Walaupun aku bukan kawan-kawan sekeliling mereka, aku masih diberi peluang untuk mengenali mereka. Betapa indahnya perancangan Allah. Semoga ukhwah ini kekal hingga ke akhir hayat. Amin.

Wednesday, September 24, 2014

Kolam Renang Kompleks Mutiara Johorland

Kompleks Mutiara Johorland terletak di Taman Bukit Mutiara. Berdekatan dengan Bandar Dato' Onn. Kolam renang ini terletak di dalam Kompleks Mutiara Johorland bersebelahan dengan padang bola. Berikut adalah kadar bayaran kolam renang Kompleks Mutiara Johorland.


Waktu operasi kolam renang adalah seperti di bawah. Etika pemakaian yang dibenarkan adalah swimming suit, wet suit, muslimah swimming suit, swimming tight dan swimming trunk. Antara pemakaian yang tidak dibenarkan adalah jeans, t-shirt berwarna, track suit dan bermudas. Penggunaan t-shirt putih hanya dibenarkan kepada PEREMPUAN sahaja. Lelaki? T-shirtless la. Hehe. *cuci mata*


Jangan lupa pakai swimming cap. Kenapa korang kena pakai swimming cap? Tujuannya supaya rambut tak kena air berklorin, tak kena cahaya matahari, rambut tak tutup muka masa berenang, mengurangkan helaian rambut yang gugur dan boleh menyebabkan filter kolam renang tersumbat dan boleh menghangatkan kepala kalau berenang dalam tempoh masa yang lama. Penggunaan swimming goggle boleh mengurangkan iritasi dan jangkitan pada mata. Boleh mengelakkan mata merah juga. Seeloknya pakai la goggle. Kalau berenang boleh nampak jelas bila berada di dalam air. Boleh cuci mata juga. Hahahaha. Kbai.

Wednesday, September 17, 2014

The Venopian Solitude : Hikayat Perawan Majnun

Hi,

Pernah dengar band The Venopian Solitude? Pergi search takaharasuiko kat Youtube. Ok kalau malas google tekan je kat SINI. Minggu lepas, aku baru dengar lagu 'Tenangkan bontot anda' live in The Wknd Sessions. Awesome sangat. Suiko Takahara adalah pemilik suara unik itu. Aku tanpa ragu-ragu telah membeli album pertama beliau yang berjudul Hikayat Perawan Majnun. Actually maksudnya adalah Hikayat Nona Gila.



Album ni mengandungi 8 lagu. Semua lagunya sedap dan ada keunikan yang tersendiri. Lagu kegemaran aku adalah Kembang bunga. Aku sanggup on-repeat mode dari office ke rumah. Tenang sangat jiwa dengar melodinya. Dah seminggu ni aku still dengar lagu beliau je. Melodi lagunya agak berhantu sebab asyik terngiang-ngiang kat telinga. Haha.

Lagu yang terdapat dalam album ni adalah :
  1. Mother Nature and Father Man-Made
  2. Mahar
  3. Kehadapan Para Pencemar
  4. The Rojak Uta : Stampede
  5. Kembang Bunga
  6. Khilaf Ratna
  7. The Leading Reaper
  8. Tenangkan Bontot Anda
The Rojak Uta tu ada 3 bahasa dalam lagu tu iaitu Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan Bahasa Jepun. Uta adalah Bahasa Jepun yang bermaksud lagu. Lagu rojak la kiranya. Suiko pandai berbahasa Jepun. Beliau pernah belajar di sana. Sekarang ni lagu Tenangkan Bontot Anda tengah famous kat corong-corong radio.

Aku bangga dengan anak seni kelahiran Malaysia yang semakin kreatif. Boleh dengar preview album ni kat bawah. Kalau korang nak beli albumnya boleh order online kat SINI. Kalau korang beli penanda buku, dapat CD percuma. Ok aku tipu. Hahahaha. Dalam album beliau ada dapat sticker dengan penanda buku percuma. Just nak bagitahu, aku peminat beliau sejak minggu lepas. Hahaha!

Sunday, September 14, 2014

No Noise Percussion & Their Fan

The first time I met them was on 7th of September 2013 at Istana Budaya. They performed at Yuna's concert. I didn't take any photo with them. *regret*

The second time was on 22nd of October 2013 at Persada Johor.

From left : Oly, Ayam, me, Ai, Adil, Marissa, Ruvi, Faeez, Aidil and Sharir

The third time was on 23rd of October 2013 at Persada Johor.

From left : Sharir, Ayam, Ruvi, Ai, Marissa, Adil, me, Faeez, Aidil and Oly

 The forth time was on 20th August 2014 at R&R Bistro.

From left : Ai, Faeez, Junk, Aidil, Marissa, me, Ruvi, Abbas, Shafiq and Oly

The fifth time was on 13th September 2014 at Restoran Seafood Remaja.

From left : Fifi, Junk, Ai, Mamat, Abbas, Sharir, Aidil and me

The sixth time was on 10th October 2014 at Oly Fizly's Solemnization in Johor.

From left : Me, Aidil, Faeez, Ruvi, Oly(groom) and Amira(bride)

The seventh time was on 11th October 2014 at Oly Fizly's Wedding Reception in Johor.

From Left : Aidil, Me, Oly, Amira, Ruvi and Faeez

I want to remember everything about them. They are talented, awesome, funny, down to earth and humble. Thank you for treating your ordinary-untalented-fan like your friend. Sayang korang! eh? Boleh ke aku nak sayang korang? Boleh eh? Boleh eh? hahahahaha. kbai. :")

p palang s - Kalau korang tak pernah tengok dorang perform boleh cari dan follow dorang kat link bawah. Dorang update semua show kat link di bawah. Dan kalau nak bergambar dengan dorang, jangan teragak-agak untuk panggil dorang. Dorang friendly. Sangat friendly. Say hi kat dorang kalau jumpa tau.

Youtube : No Noise Percussion
Twitter : NoNoisePerc
Facebook : No Noise Percussion
Instagram : nonoisepercussion
 

Monday, September 1, 2014

Tukar Cermin Kereta

Assalamualaikum.

Bulan lepas, cermin depan kereta aku retak. Masa tengah drive aku terdengar cermin depan kereta aku macam kena hentak dengan objek keras dan padu. Fuhh. Cuak kejap. Perkara tu berlaku terlalu pantas. Aku tak sempat pun tengok saiz mahu pun warna batu tu. Sedar-sedar je cermin kereta aku dah retak. Perkara ni pernah berlaku kat korang ke? Tak pernah? Pernah? Ok aku nak kongsikan perkara yang perlu dilakukan sekiranya terjadi kat korang.

Perkara pertama ialah bernafas. Jangan lupa bernafas. Hehe. Ok gurau je. Apa yang korang perlu buat adalah seperti berikut :
  1. Hubungi pusat insurans kereta. Kebetulan pusat insurans kereta aku dekat je dengan rumah. So, aku terus ke sana untuk tanya details. Soalan yang aku tanya adalah kat mana aku nak tukar cermin kereta. Since kereta aku pakai insurans Takaful Ikhlas, aku boleh tukar kereta di Dr. Cermin. Lokasi Dr. Cermin yang aku pergi dekat dengan Pasar Peladang, Skudai. Kalau korang tak ambil insurans kereta, memang silap besar la. Standby cash je la. Tak pun nangis sambil tekup muka pakai bantal. Untuk makluman, RM75 boleh cover cermin sehingga RM500 dan RM150 boleh cover cermin sehingga RM1000. Aku nasihatkan korang agar ambil insurans cermin. Tolong ambil. Tak kisah la kereta baru atau lama. Batu yang kena kat cermin tu tak kenal pun kereta baru atau lama.
  2. Seterusnya, korang boleh terus pergi ke bengkel cermin. Since aku pergi Dr. Cermin, aku akan sebut Dr. Cermin je la ye. Pastikan korang bawak polisi (insurans akan pos ke rumah), geran kereta, kad pengenalan dan lesen memandu. Kalau surat yang korang dapat masa renew insurans tu bukan polisi ye. Tu namanya cover note. Kat polisi tu ada tulis jumlah yang dicover oleh insurans. 
  3. Pembayaran ada 2 cara sama ada korang bayar dulu nanti insurans akan masukkan duit dalam nombor akaun korang atau diuruskan sepenuhnya oleh bengkel. Bezanya ialah contohnya harga cermin kereta korang RM450. Kalau diuruskan oleh bengkel, dia akan ambil untung la. Kalau jumlah cover insurans RM500, dia akan cas RM500 la. Kalau korang bayar sendiri kemudian claim, bayar RM450 je. Resit pembayaran tu simpan elok-elok. Penting tu. Terus bagi kat pusat insurans untuk tujuan claim.
  4. Tempoh yang diambil oleh bengkel cermin adalah lebih kurang sejam. Dia akan tulis nombor plat kereta pada cermin dan ambil gambar untuk rujukan insurans sebagai bukti. Lepas tu, dorang pecahkan nombor siri cermin. Baru proses tukar cermin bermula. Apa yang dorang  buat adalah gergaji cermin tu. Kerja ni memang tak boleh buat seorang diri. Korang tengok lah gambar kat bawah ni.
  5. Lepas dah siap pasang cermin baru, dorang akan letak tape untuk lekatkan cermin baru tu. Lepas 2-3 jam baru boleh bukak tape tu. Kalau nak pasang tinted lepas seminggu tukar cermin. Jangan cuci cermin untuk 2-3 hari supaya gam boleh melekat pada kereta.
Cermin baru retak
Gambar cermin retak dari dalam kereta
Proses tukar cermin depan
Dah letak gam hitam keliling cermin
Proses letak cermin baru
Cermin baru siap pasang
Semoga entri ini membantu. Jika ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan di ruangan komen.

Thursday, August 7, 2014

UTC Johor

Aku baru renew passport bulan lepas. Buat di UTC Johor. Ala, yang ada lagu "UTC, UTC pusat pelbagai perkhidmatan" tu. Haha. Sebenarnya aku tak berapa tahu apa tu UTC tapi bila dah pergi UTC Johor baru aku tahu ia sangat bermanfaat dan memudahkan rakyat. Mula beroperasi pada 3 Julai 2014. Boleh rujuk di sini.

UTC bermaksud Urban Transformation Centre. Ia adalah salah satu usaha dan inisiatif kerajaan dalam menyediakan perkhidmatan yang berpusat di dalam satu bangunan. Lokasinya adalah di Galleria @ Kotaraya. Boleh cari di Google Map atau Waze. Terdapat 31 agensi kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri yang beroperasi di bangunan tersebut. Waktu operasi dari jam 8:00 pagi hingga 10:00 malam setiap hari. Pada bulan Ramadhan, waktu operasi dari jam 8:30 pagi hingga 5:30 petang dan ditutup pada cuti umum. Jika nak tahu lebih lanjut mengenai UTC boleh la baca di sini.


 Di lower ground, ada PDRM.

Di ground floor, ada klinik 1 Malaysia.

Di tingkat 2, ada Jabatan Imigresen Malaysia, Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Johor,  Jobs Malaysia, Perkeso, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan lain-lain.


Di tingkat 3, ada Lembaga Tabung Haji, Ministry of International Trade & Industry(MITI), Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional(PTPTN), SME Bank, ePerolehan, Majlis Amanah Rakyat(MARA), Jabatan Pendaftaran Negara(JPN), Tenaga Nasional Berhad(TNB), Syarikat Air Johor(SAJ), Indah Water Konsortium(IWK), TM Point, Perbadanan Usahawan Nasional Berhad(PUNB), Amanah Ikhtiar Malaysia(AIM), Tekun Nasional, Jabatan Pengangkutan Jalan(JPJ) dan lain-lain.

Di tingkat 4, ada Pusat Kementerian Belia & Sukan.

Kalau nak parking, ada 2 tempat masuk. Satu berdepan dengan Plaza Seni. Yang situ parking bawah tanah. Kalau nak parking tingkat atas boleh masuk sebelah Bank Islam yang berdepan dengan Bukit Timbalan.

Yang paling best sekali, ada JPN dengan Imigresen. Aku dapat buat IC dengan passport pada hari yang sama dan tak perlu ambil cuti lagi. Passport siap dalam masa sejam manakala IC siap dalam tempoh 24 jam. Kalau buat passport, pegawai bertugas akan ambil gambar on the spot.

Yay passport dah siap
Kat kaunter pengambilan passport ada jual cover passport. Ada yang standard punya, gambar JDT dengan gambar Running Man. Aku sambar cover Running Man. Hik hik.

Updated on 19/03/2015 : Bayaran passport Malaysia kuatkuasa mulai 15 Januari 2015.


Updated on 09/12/2015 : Waktu operasi UTC Johor


Jika anda menggunakan lif dari tempat parking, UTC berada di aras 3. Cari pintu masuk untuk ke UTC.
Pintu masuk UTC dari parking aras 3
Pintu menuju lif parking aras 3
Jangan lupa bayar tiket parking
Semoga entri ni bermanfaat. Jika ada sebarang soalan boleh tinggalkan di ruangan komen.