Tuesday, December 28, 2010

Induksi - Day 11

Selesai sudah pengucapan awam aku hari ni. fuhh lega! sebelum present rasa jantung aku dup dap dup dap. dengan tangan sejuk macam air batu. neves gila. syukur la group aku semua supportive. walaupun mula-mula aku cakap sambil menggigil, lama-lama rasa seronok dapat share pengalaman aku. wohoo! sekarang ni tinggal nak siapkan assignment individu, presentation assignment kumpulan dan persembahan malam kebudayaan. kejap je kan. untuk presentation kumpulan, group aku suruh main gitar. boleh ke aku main depan orang ramai? hahahaha.

balik ofis jap tadi terus lawan ping pong beregu final. aku parking kat pintu depan cict. parking pulak sebelah scooter kelabu. scooter aku jadi malu-malu kucing. hehe. ok tipu! result aku tak sempat taw sebab aku kena balik FKE untuk bincang dengan group. Group aku semua sangat supportive dan bersemangat. sebab tu aku pun terjebak jadi semangat berkobar-kobar. poyo kan? hahaha.

pastu sempat la aku sembang jap ngan ofismate masa main ping pong. dia cakap pakcik kat ofis aku tu sakit. tak taw la kena buatan orang ke apa. esok baru nak gi darul syifak. moga cepat sembuh ye pakcik. amin..

lagi satu, aku excited gila sebab someone dah approve aku kat fb. *pengsan sambil tersenyum*

Sunday, December 26, 2010

Oh Awak!

Bila awak sakit, saya rasa sakit juga.

Bila awak sihat, saya gembira tak terkata.

Saya tak boleh bayangkan kalau awak dah tak ada lagi.

Harap awak sihat selalu.

Saya sayang awak!

oh KAKIKU!

get well soon.

=(

Saturday, December 25, 2010

Five Years Ago

Aku rindukan tarikh ini 5 tahun yang lalu. OMG! rindunya! hope that you'll be fine. walaupun you akan baca entri I ni 10 tahun akan datang, but trust me, I never delete you in my heart.

*******************************
Hari itu adalah hari terakhir aku training di Marry Brown Taman Tampoi Indah. Aku dimandikan dengan darah ayam, tepung dan tah apa lagi. Lepak dengan mereka. Aku sangat gembira. Paling gembira dengar dia bercerita tanpa henti. Hari itu juga dia dibuang kerja. Sejak hari itu, aku tak bertemu lagi dia.

*******************************
I miss you!

Friday, December 24, 2010

Induksi - Day 9

semalam, aku join riadah masa induksi. ada main bola jaring. tak boleh blah sebab lelaki pun main bola jaring. tapi mereka sangat cool dan sporting walaupun mereka main ala2 bola baling. hahaha. last time aku main bola jaring adalah pada tahun 2006 rasanya. wakil kolej aku. dah 4 tahun tak main ni weyh. fuhh gila kentang punya lama. aku dapat shoot first goal untuk group aku. rasa happy gila masa tu. ni adalah snap aku shoot bola yang diambil oleh jurukamera UTM.

aku petik di sini

aku ceduk di sini

masa game yang kedua, kaki aku terpelecok masa kejar bola. dem! sakit gila. tapi menang. hehe. then last game masa final, group aku hanya berjaya mendapat tempat kedua dengan score 3-1. yang score satu tu rasa2nya sape yang goal kan? hahaha. balik umah ingat nak online. sekali broadband kena block. serius shit. mana aku taw gaji masuk 20hb. kalau aku taw, hari tu lagi aku dah bayar! cissss!!

harini aku datang induksi dengan kaki berbalut. bengkang dah ni. tapi tak gi klinik lagi. nasib baik aku naik scooter. pulas je minyak ngan brek kt tangan. kalau bawak moto gear, masak aku. dah la kaki bengkak. haih. tak pe la. aku redha. Allah nak hapuskan dosa2 kecil aku. :)

aku masih memikirkan tajuk untuk pengucapan awam. dah ada tajuk bendanya pulak takde. aaaaa.. kena fikir benda lain ni. apa aku nak cakap? nak cite pasal kisah sedih ada yang melalak kang. idea!! idea!! sila la datang!

Wednesday, December 22, 2010

Induksi - Day 7

pagi tadi aku kena cirit birit & muntah. aku ingat sebab makan satay malam semalam. rupa-rupanya ramai gak yang kena. so aku assume, ia berpunca dari makanan yang kita makan since semua dewan kuliah ada yang kena jugak. so pagi tadi, dengan kudrat yang lemah, aku melangkah jugak la ke dewan induksi walaupun sistem penyahtinjaan ada masalah teknikal. fasilitator suruh aku ngan budak yang cirit birit gi klinik kesihatan. kami pun pergilah. walaupun dia kata mungkin kita kena datang slot pagi ni pada sesi induksi akan datang. wth?

masa kat pusat kesihatan, aku nampak ada dua lagi peserta induksi yang mengalami nasib yang sama. tak pasti sebenarnya punca keracunan makanan. aku syak kerang masa breakfast. then, tunggu la sampai nombor giliran aku terpapar di skrin. bila masuk je bilik doktor, terus dia tanya sakit apa. aku cakap la muntah2 dan cirit birit. pastu dia check anak tekak dan letak stateskop kat perut aku. bukan alat tu untuk check denyutan jantung ke? dia kata perut aku ok je. xde bunyi2. tekak pun ok je. "awak sihat je ni". wtf? takkan aku nak buang masa datang sana semata-mata nak menipu? dia ingat aku suka2 ke nak cirit ni? he really made me pissed off! screw u! aku rasa dia tak beri servis yang baik kepada pesakit.

end up, dia tak nak bagi aku ubat. so, aku mintak la at least dia bagi aku ubat muntah & angin. so aku dapat gaviscon dan stementil. tak dapat ubat cirit birit walaupun tujuan asal aku datang sebab cirit birit. bodoh! since aku tak nak gaduh2, aku diam je la. aku just mintak time slip untuk bukti kepada fasilitator. cara dia bagi aku tu macam aku ni nak mintak sedekah. apa dia ingat aku ni nak tergedik-gedik mintak MC ke? ni la sebab aku malas nak datang pusat kesihatan. lagi bagus kalau gi klinik panel. tak de pun dilayan sehina ni. sampai cakap "awak sihat je ni".

walaupun doktor tu takkan baca blog aku ni, aku just nak bagitahu yang kau patut jalankan tugas yang diamanahkan sebaik mungkin. dalam lagu rasmi kita sendiri pun ada menjelaskan "perkhidmatan kepada watan" kalau macam ni la cara kau memberi servis kepada pesakit, kau secara tidak langsung telah melanggar ikrar aku janji kau. tak amanah & ambil mudah. since dalam opis aku pun, ramai tak suka kau. sebab kau pandang remeh pada orang. kita datang pusat kesihatan sebab sakit. tak de pun orang datang pusat kesihatan sebab nak berseronok.

nota : tak semua doktor annoying macam doktor ni. ada yang baik sangat. mungkin aku unlucky dapat dia pagi tadi. dem!

Monday, December 20, 2010

Induksi - Day 5

whoa! baru balik dari kursus. stay back lagi untuk siapkan sudut kreatif. so far, we did a great job. semua beri kerjasama yang paling cool. ada beberapa orang cakap, semangatnya group kami buat semua ni but after all, aku tak rasa kita nak menang. actually we just enjoy ourselves. aku sangat bersyukur dan happy kerana ditempatkan di dalam kumpulan satu. ahlinya semua best. tadi lepas buat kerja, kami order pizza delivery. makan bertujuh. aku, ain, helmy, sharul, zuhaili, saha & ezzaty. aku rasa enjoy sangat saat tu. tiba2 dalam lubuk hati aku yang paling dalam, aku bertanya pada diri aku sendiri, "kalau induksi dah habis, bila la lagi dapat makan2, bual2 camni kan.." seriously i'm gonna miss the moment I've spent with each of my group member. at first, i thought that they were geek and so on. but i was wrong. the were awesome! sangat awesome! i think i already sayang them as part of my life. hope that we will be close even though induction is over.

i was really exhausted but I'm satisfied for what we have done. :)

Sunday, December 19, 2010

Weekend yang awesome

Lately, i feel that I'm being myself again. i really miss the old me. full of laughter and craziness that you will never thought i was. Aku men pool 4 set td. lama gila tak main benda ni. fuhhh~ pastu layan men bowling 2 set. lane sebelah aku plak ada lelaki2 kachak. fuhh~~ terus men dengan semangat. wahahaha. aku ingat nama yang tertulis kat skrin tu. yarn, khir & adam. aku rasa adam paling hensem. *cuci mata*

pastu terbang ke nusajaya plak. dinner kat malay village. aku baru perasan yang aku suka gila makan pau kari ayam. yummy~ dapat lepak kejap je sebab petang baru aku free. tp enjoy la even dpt lepak kejap. ntah bile lagi aku free lepas ni.


masa untuk tdo. nyte =D

Saturday, December 18, 2010

Apabila Seorang Pemalu Tersenyum

Plan harini berjaya dilaksanakan. tengahari aku gi umah aisyah. ramai sangat staf cict kat sana. pastu boleh pulak makan semeja dengan Mr. X. dia yang join kat table aku. dah la mengadap bagai. adooiii. takut gak suap nasi masuk kat hidung. hahaha. dia bawak someone. perempuan ye. aku ingat awek dia. aku diam je la. pas dia berbual2 ngan opismate aku pung pang pung pang, aku dengar tu kawan dia. apsal aku nak jeles? gedik ah ko jana. ok fine, aku jeles sikit. tak banyak. sikit je. apsal aku jeles pun aku tak tahu. maybe sebab insiden sebelum ni kot.

sambil tunggu yang lain abis makan, mata melilau cari stock yang hensem. ada la dua tiga orang. memang hensem. tapi cuci mata je la. hehe. tengah tengok2 orang sekali terpandang lelaki yang aku minat kat opis. bersama awek dia. mata bertentangan mata jugak pastu aku pandang tempat lain. kecewa tapi buat macam tak ada pape. apsal yang hensem2 sume dah kene kebas? tinggalkan la sorang untuk aku. cissss!

lepas jumpa pengantin, aku terus gerak gi kota tinggi. hujan lebat la pulak. lepak kat kota pun kejap je sebab dah nak senja. otw balik plak jem tak henggat. argh! nasib baik la dalam kereta ada lelaki hensem. rasa macam jem tu kejap je. sementara tunggu jem tu aku cakap la

"kan best kalau ada lelaki hensem bawak kereta lalu kat sebelah ni"

"aik, yang sebelah ko ni tak hensem ke?" ayat market dia.

"hensemnyaaaaaaaaaa" jawab aku sambil pandang muka dia.

terus dia amik bantal yang aku tengah peluk dan tutup muka aku. hahaha. padan muka. sape suruh perasan. aku baru pandang dah tak tentu hala. seronok ok kacau lelaki yang pemalu. tapi aku rasa dia dah ok sikit la. kalau dulu lagi pemalu. nak dengar dia cakap pun susah. nak makan ngadap pun malu. sekarang dah rasa biasa je. aku pun dah anggap dia macam abang aku.

sampai je JB kitorang plan nak karok. yeeehaaa! lepas maghrib, kitorang karok kat ali baba. susah betul nak suruh budak hensem ni nyanyi. penat aku pilih lagu. last2 dia nyanyi duet lagu sandarkan pada kenangan je. cis! aku dah pesan suruh dia list down senarai lagu yang dia nak nyanyi sebab dia tekan butang tapi tak tahu tajuk lagu yang nak nyanyi. sabar je la. pape pun, hari ni memang awesome. aku berjaya buat seorang lelaki pemalu tersenyum. tee hee~ =)

nota : apsal dua tiga ari ni aku asik teringat someone? aku rasa cam nak jumpa dia dan cakap "nape muka awk ni comel sgt? awk buat saya tdo tak lena." mengong datang lagi. haha.

Induksi - Day 4

Sepanjang empat hari aku di kursus induksi ni, aku yakin dah berjaya turun berat badan sebanyak 2.5 kg. kenapa ini berlaku? sebab aktiviti dia pack. dari pagi sampai petang dengar ceramah je. pastu siap ada riadah bagai. erobik pulak tu. demm! tak suka sebenarnya tapi terpaksa. tapi, aku tak nafikan makanan yang disediakan memang tip top. mabeles! semalam group aku stay back sampai kul 11 malam untuk siapkan sudut kreatif. penat gila. nasib baik ada sorang lecturer group aku (Dr. Tan) telah sudi membelanja kami KFC. wee wuu~ sankyu Dr.!

haa.. lagi satu aku nak bagitaw. semenjak aku induksi ni, aku telah menganaktirikan lappy aku. tak larat siot. aku rasa macam buruh kasar balik keje je. hahaha. kul 9 da tdo. amacam? ada ciri2 seorang bayi tak? ngeh3. semalam mengada-ngada nak on jugak lappy. tak sampai sejam aku tertdo depan lappy sampai pagi td. padan muka aku. haha.

arini aku akan bz sebab nak attend 2 resepsi perkahwinan. ceh bunyi macam gah je. aku nak g kenduri kawin 2 org opismate. selamat pengantin baru kepada Ruziyana (Ana) dan Aisyah Kadir (Kak Long). semoga bahagia hingga ke akhir hayat. :)

nota : aku dah mula syg dgn kwn2 induksi aku. <3

Wednesday, December 15, 2010

Induksi - Day 1

hari pertama induksi. aku tak kenal sape2 masa daftar. buat muka paling comel dengan harapan ada orang tegur dan jadi kawan aku. yesss! berjaya. ramai gak la aku da kenal harini. dan ada beberapa orang yang hensem dalam group aku. whoa! group aku ramai lecturer yg dah ada phd dan tutor yg tgh amik phd (ok part ni aku rasa kerdil gilaaaaaaa)

aktiviti harini ada sesi suai kenal, lukis gambar sendiri guna tangan yang bukan digunakan utk menulis. hahaha. first time aku lukis muka aku guna tangan kiri. hasilnya, macam harem. hahahahaha. luckily aku ada tahi lalat. trademark la kira tu. ngeh3.

sebenarnya aku nak bagitaw yang kumpulan aku ni skema. sebab ahli dia mostly lecturer. so basicly, i didn't show my true colour and it revealed naturally bila group aku main win-lose-draw. ala, main lukis2 kt white board pastu teka. hah. mula la aku banyak cakap. hahaha.

aku da dapat asaimen utk individu & kumpulan. last time aku bt benda ni thn 2007 la weyh. adoooiiii!

Monday, December 13, 2010

Last Entry For This Year. Perhaps!

tension!!! aku tertinggal handphone kat opis plak. dem! esok dah start induksi. maknanya kalau sempat aku bley amik handphone aku masa lunch hour atau lepas waktu pejabat. baru 2 jam handphone takde depan mata, aku dah cam orang mengong. penat aku cari dalam hand bag takde. aku call takde yang jawab. kalau hilang mau aku pengsan. nasib baik ofismate kata ada atas meja. aku pelik sebab masa nak balik aku dah clear kan meja cun2. yelah, tak masuk opis 2 minggu. mau bos aku kata meja aku cam sarang tikus. ngeh3. penat aku fikir kenapa aku bley tertinggal handphone. ok dah ingat. tadi dura nak mesej kawan dia. so aku kasi la dia guna handphone aku. lepas slide out aku terus balik. banyak sangat makan semut ni. cis!

tadi ada buat majlis untuk staf bersara dan berhenti. ada insiden yang memalukan. muka aku rasa tebal 3 inci. demmmm!!! rasa tak nak jumpa dia lagi kalau boleh. dah la dia sengih2 je masa insiden tu. aaaaaaaaaa.. aku tak nak ingat. benci! *tutup muka*

aku akan mula menjalani kursus induksi bermula 14 - 31 disember 2010. semoga hujan tak turun di pagi hari. mau lencun aku nanti. sila rindu saya =D

nota : tibe2 arini aku ada terkacau 'anak dara' orang. apesal aku kacau dia pun aku tak taw. hahaha. comel jugak eh muka orang kalau malu. ok aku dah merepek.

babai. =)

TQVM

Pertama sekali, terima kasih Ya Allah atas nikmat yang telah kau limpahkan kepadaku. Alhamdulillah. genaplah usia aku 23 tahun pada 12 dis 2010. setiap saat yang aku lalui pada hari itu indah belaka. semuanya suprise. suka! thanks pada effa yang bagi hadiah.. terharu!!! malam 11 dis tu aku bersama tma, ecah, ajiem, anum dan nesz tengok wayang cite hantu kak limah balik rumah. ok sumpah lawak. aku penat sangat3 gelak. rasa nak terputus urat kentut tengok cite tu. then masa dalam kereta, tiba2 keluar lagu saleem - bunga emas. secara auto aku teringat pada seseorang. OMG, aku sangat rindu dia.

lepas tengok wayang, dorang lepak kat danga bay. aku dapat birthday cake dari dorang. siap ada bunga api. ada battle speaker. aku banyak kereta, motor, LELAKI ( i like) hahaha. thank you guys. terharu!!! sayang korang!!

pagi hari lahir aku, mak tiri aku buat sarapan kuey tiaw yang sangat sedap. yummy. aku keluarkan sekali kek yang kawan2 aku bagi malam tadi. ayah aku cam pelik sebab dah potong. aku cakap la dah celebrate malam tadi. dia diam je la.. masa makan tiba2 aku rasa panas, rupanya akak aku slowkan kipas. aku bukak la no. 5 balik speed dia. tiba2 datang la sebiji kek daripada family aku. hahahaha. apsal aku xbley tangkap bab kipas slowkan tu. adehhh.. no wonder la ayah aku tanya bila kek aku dah potong. rupanya family aku pun ada beli kek lain. terharu! terima kasih abah, mak, akak, adik, ikan, arnab, kucing dan ayam. hehehe.

plan harini aku nak hang out dengan yun & alem. whoa, aku dapat kek lagi. baskin robbin la. alhamdulillah. thank you korang. terharu!!! nak tengok wayang tapi tiket tinggal yang malam je. so, kitorang spend time jalan2 je la kt jusco tebrau. makan sushi, dapat tengok abang yang buat sushi tu. hensem la. suka!! malamnya lepak2 umah yun. yun buat roti cheese. yummy! sedap! thank you darling.

tahun ni aku dapat 3 kek. terima kasih kepada semua yang telah membuat aku bahagia di hari lahirku. syukur Alhamdulillah. :)

Sunday, December 12, 2010

23

happy birthday to me.

woohoo!

:)

Friday, December 10, 2010

Kenapa?

Aku tak faham dengan diri aku. Setiap tahun bila hari lahir aku hampir tiba, mesti aku akan rasa macam ni. kemurungan. kenapa? ahh tak faham betul la. kenapa aku tak happy bila hari lahir aku tiba? oh Tuhan, buanglah perasaan ini jauh2. aku mau gembira dan bahagia macam orang lain.

=(

Rindu Mereka

Tiba2 rindu nak hang out dengan mereka. makan2, main bowling, karok. haaaaa.. rindu nya!!!


nota : saje je aku print screen wallpaper lappy aku. nak tunjuk yang aku sangat rindu korang. =D
aku rindu semua kawan2 aku sebenarnya. tma, ecah, ogy, yun dan yang lain. woo hoo!

Wednesday, December 8, 2010

Insiden Sewaktu Servis Motor

whoa. what a tough day. dari pagi sampai petang aku training kerani fakulti. then petangnya main ping pong final. alhamdulillah aku johan. *clap hand* wee wuu~ oleh kerana dah penat, aku malas nak stay main ping pong macam selalu. so aku terus gerak balik sebelum maghrib. isi minyak jap kat shell. kalau sebelum ni, RM10 dapat 5.41L tp sekarang hanya 5.27. heh.

masa nak gerak balik tu aku rasa brek belakang macam dah tak best. aku gi bengkel tempat aku selalu servis scooter aku. macam biasa tukar minyak itam. pastu tukar lining brek belakang. 2 jam lebih gak aku tunggu tak siap2. pastu masa tunggu tu, ade lelaki india duduk depan aku. badan dia shaking sangat ketara. aku macam cuak jugak la honestly. aku rasa dia gian nak hisap dadah tapi motor die rosak plak. kejap2 menggigil. kalau menggigil macam mandi kul 5 pagi tu aku boleh terima la. ni menggigil macam orang tengah gerudi jalan. oh dem. ini sangat menakutkan.

so, aku decide nak tunggu kat luar bengkel je la. berdiri pun berdiri la. janji lelaki india tu tak apa2 kan aku. mau tibe2 dia rodok aku guna pisau ke apa ke. tak ke mati sia2. haih. lepas aku keluar bengkel tu, aku memang terus tak tengok dia tapi ramai orang dalam bengkel tu dah perasan la dia macam tak OK since dia shaking hardly. maybe dia dah tak tahan, terus mengamuk maki2 cakap melayu tak guna, bla3. dia mencarut kaw2 siap aku dengar dia ade sebut paria. adehhh. aku seram. aku tengok pomen betulkan moto dia lama gila. basuh kaberator la, gosok pakai kertas pasir la, cuci la. aku pun tak tahu sebenarnya.

lepas tunggu 2 jam lebih, baru scooter aku siap. penatnya. lapar. sekarang aku sangat penat. ok selamat malam.

fin.

Tuesday, December 7, 2010

Maal Hijrah

Salam maal hijrah 1432H. hari ini 1 muharam 1432H bersamaan dengan 7 Disember 2010. Plan hari ni nak tengok wayang cite ngangkung dan harry potter. Aku berazam untuk menjadi insan yang lebih positif. selamat bercuti =D

nota : sedang gila mendengar lagu hijau daun - suaraku berharap!

update - semua wayang tutup. buka lepas pukul 7 malam. last2 lepak kat jusco tebrau je. kempunan nak tengok wayang. aiseyh..

Friday, December 3, 2010

Dilamar?

Harini first day aku lawan ping pong wanita single. alhamdulillah aku menang straight 3 set. next week akan ke semi final. seronok dapat join aktiviti sukan camni. rasa badan sihat sangat. heeee~

petang tadi, aku keluar dari toilet. tiba2 kawan aku datang kat aku dan terus cakap,

"Awak, Mr.X cakap, kalau awak jadi girlfriend dia, dia sanggup. eh, maksud kita dia NAK. Kita tanya la nape dia suka awak. Dia kata awak comel." kata kawan aku.

"Emm, jap eh awak. Kita nak letak barang jap." jawab aku sambil fikir apa yang dia cakap tapi aku masih blur sebab tiba2 je dia cakap camtu.

"OK. janji eh awak datang bilik kita jap lagi?" tanya kawan aku.

"OK" jawab aku ringkas.

lepas letak barang, aku terus datang bilik kawan aku. kebetulan kawan aku dan Mr.X tengah berbual2. aku cool aje la. masuk bilik dan terus tanya kawan aku tu balik lambat ke. Dia macam saje nak kenenkan aku ngan Mr.X. Aku faham tapi buat2 tak faham sebab aku rasa seronok sangat situasi tu. Bila aku tengok muka Mr.X, dia terus pandang laptop dan muka dia jadi merah padam. Orang nya putih. Sebab tu boleh nampak muka dia kaler merah ye.

Aku tak nak buat suasana tegang so aku ajak Mr.X main ping pong. Kawan aku mencelah dan bagitaw yang Mr.X nak cakap sesuatu tapi dia diam. pastu dia cakap

"tengok ni muka aku dah merah. malu" jawab Mr.X.

aku senyum je la tengok dia. pastu aku cakap,

"Jom main ping pong. Aku tunggu ko kat luar eh?" kataku ringkas.

Tiba2 kawan aku cakap tak best sebab panggil aku, kau. So aku tukar la ayat tu

"Awak, kita tunggu awak kat luar eh?"

"Haa.. macam tu la." jawab Mr.X.

Aku senyum dan terus keluar. hahaha. fun jugak eh rasa camni. yelah, aku ni kan biasa2 je. tak sangka ada orang suka. terharu sebenarnya.

:)

Wednesday, December 1, 2010

Foot Detox Patch

Hello.. hello baby you called i can't here a thing.

hehe. menyanyi la pulak. semalam aku try produk baru iaitu foot detox patch. aku beli online dengan harga RM20. ada 10 keping di dalamnya. Nak beli kinohimitsu macam belum mampu. so, ni je la yang termampu.

first time pakai aku rasa cam ada benda lalu kat tapak kaki. huhu. macam best je. aku pun sarung la stoking sebab kebetulan semalam sejuk gila. ape lagi terus ngorok la kan. hehehe. bila bangun pagi, aku terus bukak benda tu. ni la hasilnya. sisa toksid yang dinyahkan.


banyak nye toksid. erk! ada minyak2 dan baunya busuk gila. hahaha. tapi rasa cam ringan sikit badan. malam ni nak pakai lagi la. heee~ =)

Tuesday, November 30, 2010

:)

Indahnya mimpi semalam. nak mimpi macam tu hari-hari boleh tak?

wheeeeeeeee~

Sunday, November 28, 2010

Demam

tiga hari kebelakangan ni, aku balik keje malam. kena siapkan keje. hari2 balik ujan plak. nak tak nak kena redah. takkan nak tido kat opis pulak kan. mula2 bisa2 badan, sakit kepala, selesema, batuk, sekarang ni demam. terbaik la. tapi sekarang memang tengah musim demam kan?

next week ade tournament ping pong, neves la pulak. hehe.. demam, cepat la baik.

Monday, November 22, 2010

Wish Me Luck

Seminggu dua ni, aku rasa macam tak sedap badan. asyik batuk pastu berkahak. tekak rasa perit. aiseyh, tak best langsung. macam tak boleh nak all out buat pape. tido pun tak best dengan dada penuh kahak 14 kilo. haih. satu rumah gamaknya kene cmni. ayah aku kata ni kesan daripada letusan gunung merapi kat negara jiran tu. aku minum air 16 gelen pun tak hilang hausnya.

besok aku test jpj kereta. aku mohon agar korang doakan aku lulus eh. aku akan cuba buat yang terbaik. harap2 semua berjalan lancar. amin.

doakan aku taw!

terima kasih :)

Tuesday, November 16, 2010

Kau

tiba-tiba hati ini rindu padanya.
di manakah agaknya kau berada?
kau hilang tanpa jejak.

aku tak punya foto kau.
aku hanya simpan foto kau di dalam medula oblongata otak.
aku tak pernah lupa semua memori indah kita.
walau ia hanya sekejap sahaja.

aku hanya punya sehelai baju milik kau.
yang kau beri untuk design scooter aku.
bergambarkan tazmanian devil.
aku tak pernah lupa.

aku ingin sekali bertemu kau.
walau dalam mimpi.
kerana aku rindu.
celoteh dan cara kau.

walau kita tak lagi bersua.
aku yakin kita masih berpijak di planet yang sama.
berbumbungkan langit yang serupa.
berpanaskan matahari yang sinonim.

aku harap Tuhan melindungi kau.
walau kau jauh di mata.
tapi kau tetap dalam hati ini.

Friday, November 12, 2010

Bos Belanja Makan

Ari Rabu lepas (10.11.2010) bos aku belanja semua budak opis aku makan kat Hotel Paragon. hehe. best dan sedap. excited la jugak. ye la, aku ni bukannya anak orang kaya. sesekali dapat peluang camni rasa happy. harga buffet tu seorang RM50 kot. terima kasih bos!






Arnab kat umah aku dah beranak. ada 7 ekor kesemuanya. tapi 4 ekor da mati tinggal 3 ekor je la skrg.. comel gila anak2 arnab. sukeeeeeeeee! =D



ni mak arnab


baby arnab isap susu

sekian =D

Sunday, November 7, 2010

Princess Hours

semalam aku lepak dengan kawan-kawan aku. akhirnya aku berjaya keluar dari kancah kemurungan. ye aku agak murung beberapa hari ni sebab kaki bengkak, exam, kerja, lesen, rumah, kereta. macam-macam aku fikir sebenarnya. cuma benda tu sume xpenah aku luahkan. aku suka nasihat orang supaya jangan simpan masalah sendiri. end up, aku yang buat begitu sebab tak tahu nak luahkan pada siapa sebenarnya.

walau ape pun, semalam memang sangat seronok. dah lama aku tak rasa seronok macam tu.. makan2 kat KFC sambil cite2, karaoke sambil lompat2 (OMG, this one is superb), jangan tanya kerusi yang aku lompat tu patah ke tak. mesti lah tak! sebab aku kan dah turun 2KG. hehe. then main bowling. first time aku dapat highest score in my whole life, 132. then makan nasi ayam penyet. aku sangat seronok. dapat lupakan benda2 tak best yang aku tak nak fikir.

harini aku belajar lesen kete. perempuan yang ajar. Hanis nama dia. garang jugak la. aku tak kira enjin mati berapa kali. sebab tu aku prefer lelaki yang ajar sebab lelaki ni bab teknikal memang terbaik. kalau bab2 hati memang fail. hahaha. tapi, aku bukannya nak under estimate kebolehan wanita mengajar ok. tu cuma pendapat peribadi aku mengenai sesi belajar kete.

aku hampir habis menonton cite princess hours online kat Maaduu.com, sekarang dah episod 21. by right malam ni jugak aku nak habiskan.. woohoo. aku sebenarnya dah jatuh cinta dengan hero dia (Joo Ji-Hoon) tapi aku tak tahu nama dia masa aku tengok cite the naked kitchen. aku sangat-sangat sukakan dia. hensem. ada tahi lalat pemanis kat pipi kiri. ok aku dah gila fikir pasal dia. apsal setiap kali aku tengok cite korea, aku mesti jatuh cinta dengan hero dia?? ahh!! mabuk la ko ni jana!

fin.

Saturday, November 6, 2010

Kawan oh kawan

sekarang ni hubungan aku dengan kawan-kawan aku dah mulai renggang, aku selalu tolak pelawaan untuk join dorang lepak. bukan aku xnk join. aku penat selalu balik keje malam. semenjak keje tempat baru ni, aku memang jarang sangat spend time dengan semua kawan-kawan aku.. kalau dulu, every week mesti aku ade plan nak buat ape-ape aktiviti. aku rasa sekarang hidup macam mesin. bosan!

kalau dulu, aku nak g swimming, aku mesti ajak Ogy. paling bangsat pun seminggu sekali mesti g. kalau nak main pool, ping pong or lepak-lepak, aku mesti ajak Yun. kalau aku nak karaoke, makan-makan, aku mesti ajak Ecah, Tma, Ajiem, Nesz. Tapi sekarang semua dah berubah. aku hanya habiskan masa aku di opis atau di rumah. aku rindu nak lepak ngan dorang macam dulu.

aku tak tahu bape banyak kawan-kawan aku yang kecik hati dengan aku. aku tak tahu nak buat ape. dorang hanya fikir hati dorang. ade penah even call or text aku tanya kabar? tak penah! aku sakit ke ape ke dorang xpenah amik kisah. ade orang kisah hati aku? takkan everytime nk text kena tunggu aku start dulu.

salah seorang kawan aku pun ade luahkan perasaan die di fb sbb aku da jarang join lepak-lepak ngan dorang. siap sound kt fb. agak bingit di situ. ok fine aku diam je. then beberapa hari yg lalu, dorang bt suprise party utk salah sorang kawan aku, pun tak ajak aku. kecik hati la jugak. memang la aku selalu tolak utk join, xbley ke even ajak-ajak ayam. taw2 je gambar da upload kat fb. birthday tu kan event penting yg kite celebrate once every year.

for the time being, i just keep my mouth shut. see how far they will treat me as a friend. after all, family is the best part in my life. aku pun da x taw sape kawan aku.

fin.

Thursday, November 4, 2010

Nangka Busuk

Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. selepas berjaya menghadirkan diri untuk kertas 1 dan kertas 2 peperiksaan perkhidmatan, akhirnya aku gagal menghadirkan diri untuk kertas 3. Puncanya hanya kerana aku jatuh di opis kerana pakai selipar xde tapak terjatuh sebab ada air atas lantai. Kesannya aku tak dapat berjalan normal.. sedih memang sedih sebab aku terpaksa skip kertas 3. sah-sah la aku gagal kertas 3 tu kan.. tp aku redha.. aku percaya apa yang berlaku ni telah ditentukan oleh Allah.. Even masa aku jatuh pun, aku da redha.

Masa nak jatuh tu sebenarnya aku on the way nk ke toilet, pastu jumpa plak kwn aku yg amik peperiksaan perkhidmatan saing2 aku.. so aku berbual2 jap.. tibe2 die bgtaw ade soalan & jwpn past year.. tu yg aku mintak nak fotostat..oleh sebab toilet ade org guna, aku decide nak balik ke opis aku jap letak soalan & skima tu atas meja sbb takut basah atau hilang.. aku da dpt rasa mcm akan berlaku sesuatu sbb beberapa saat sblm aku terlentang, aku terfikir, nak g ke xnk eh.. aku berhenti jap dan lps 2 langkah, "bedebuk" aku da jatuh mcm nangka busuk daaa.. nasib baik xde org nmpk.. nk mtk tlg xde org plak sbb tgh lunch hour masa tu.. aku duduk jap cari smgt nk bangun.. aku papah dekat sblh meja bru bgn..

pg td aku da g klinik check. alhamdulillah xde tulang patah.. cuma bengkak dan terseliuh.. aku kene kurangkan berjalan kata doktor.. xpe la.. aku redha.. harap2 cepat sembuh sbb aku nak amik lesen kete.. tp rasanya minggu ni xdpt la aku nk g belajar lesen kete.. kaki kanan plak tu yg bengkak.. sadis kan?

aku percaya, Allah beri semua ni utk hapuskan dosa2 kecik aku.. doakan aku cepat sembuh ye.. rindu dah ni nak main ping pong.. waaaa.. :'(

p/s - dah sign agreement. weeewuu~

Saturday, October 30, 2010

Best Jugak Bawak Kereta Manual Ni

tengahari tadi tergerak hati nak g belajar lesen kete. so, aku g la.. da sthn lebih aku postpone nak blaja.. akhirnya dpt smbg semula.. alhamdullilah. first time bwk kete manual lps sthn aku tinggalkan. best jugak eh bwk kete manual kalau diajar dgn betul. terima kasih cikgu Ali Husin atas pengajaran yang sgt membantu aku hari ini.

aku ade lg 3 jam utk blaja. then QTI. and then JPJ. harap2 semuanya berjalan lancar. amin..

=)

Peperiksaan Perkhidmatan

minggu depan aku ada peperiksaan perkhidmatan. exam ni adalah syarat untuk melayakkan aku mendapatkan status tetap di dalam kerajaan selain perlu menghadiri kursus induksi, BTN dan mencapai sasaran kerja tahunan (SKT) untuk 2 tahun. last time aku baca buku untuk amik exam adalah pada tahun 2007. boleh ke aku nak hafal buku setebal 3 inci ni? waaaa..

kawan2, doakan aku!

Monday, October 25, 2010

Yang Mana Satu?

Antara gitar, lesen kereta dan handphone, mana yang aku patut pilih dulu?

adeh.

sila bagi idea.

semalam aku & opismate g kenduri kawen kat felda papan timur, kota tinggi. lepas tu berjalan kat desaru cuci mata. ngeh ngeh ngeh.





sekian =)

Thursday, October 21, 2010

Scene Ngeri Dah Terset Dalam Otak

balik keje tadi, masa aku kat simpang impian emas, ada sebuah kereta yg dipandu oleh org yg bodoh telah keluar simpang tanpa pandang kanan, as a result aku hampir berdentum ngan kereta dari arah bertentangan sebab nak elak kereta dia. bodoh! bangang! selfish! jack ass!

aku masih igt cara aku elak td. mcm cilaka! silap2 boleh mati di tempat kejadian. nasib baik aku baca bismillah dan doa naik kenderaan masa atas moto td. terima kasih Allah kerana melindungi hambamu yg lemah ini. lepas ni mungkin scene seram td akan jd nightmare dlm hidup aku. aahhh.. ngeri siak!

i hate to remember it but I'm thankful.

susah gak klu kita dah berhati2 tp orang lain bwk mcm org gila.

apa pun, aku percaya apa yg berlaku adalah takdir dan ia telah tertulis.

sekian.

Tuesday, October 19, 2010

Terasa Saat Kehilanganmu

Aku sedang mengalami kemurungan. selalunya kalau aku tension, aku akan main gitar sampai aku rasa ok. tapi sekarang ni gitar aku dah xley main sebab bunyi dia dah sengau. pastu abang aku kikis bridge yang kaler putih tu. ahhh.. terus bunyi macam kayu tik tok. nak beli gitar baru.

arghhhh!

tension

tension

tension

ada sape2 nak kasi pinjam gitar x? :-(

Monday, October 4, 2010

Shawl Subang

aku dah amik result darah dan urine. alhamdulillah xde kencing manis, kolestrol normal, ginjal ok, hati ok, kire sume ok la. thank God. except for my blood pressure. dah turun ke 140/90. ok la tuh. berkat minum air teh hijau agaknya. muahaha.

weekend ni sangat pack. g open house manjang. dengan badan x sedap. hidung tersumbat, batuk xbenti. adehhhh!! xsyok woooo.. sekarang ni aku tengah gila pakai shawl subang. aku beli masa kat pesta konvo aritu.. paling xley lupa adalah abang yg jual shawl tu. comel sbb ade lesung pipit. perghhhh!! i loikeee~ tp aku xsempat tnye nama die. die juz cite die duk jengka. *menyesal plak x mintak. xde jodoh kot* :(

esok pagi nak bangun awal, ape kes aku x tido lg ni? aiyarrkkk!!! ok. sebelum aku undur diri, aku titipkan gambar aku posing bersama shawl subang terbaru.

tata~ :-)



Wednesday, September 29, 2010

OMG HBP!

fuhhh.

lama benar aku tak update blog ni. sampai rasa cam dah hilang skill mengeblok (betul ke ayat aku ni?) ahahaha. whatever! tadi pagi aku g klinik utm sebab sakit tekak. aiyo musim panas woo sampai tekak kering gila. tiba2 doktor check tekanan darah, dia cakap.

"tinggi tekanan darah awak ni 160/100. bole efek jantung, buah pinggang. silap2 boleh kena angin ahmar. esok pagi awak datang amik blood test dengan urine test. awak kene kontrol makan.. diet bla3"

ok sekarang aku memang cuak. mintak dijauhkan dari penyakit2 tu. doktor suruh aku puasa 8 jam sebelum amik darah. aku tengah pekena teh hijau sepeneken ni.

aiseh jana. dah kena baru nak beringat. doakan semuanya sukses ok.

Friday, September 3, 2010

Sesi Berbuka Bersama Blogger

2 September2010 - Setelah berbincang untuk berbuka puasa bersama-sama, akhirnya tarikh ini dipilih untuk bersua muka buat kali pertama bersama blogger. Ahli korum terdiri daripada jo [peramah orangnya], gigiguli [berdebar-debar nak jumpa aku katanya] dan sha [malu-malu kucing] . Plaza Angsana menjadi saksi perkenalan kami. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan aku gembira dapat bersama-sama dengan mereka.


muka kenyang baru lepas makan pizza hut


jo, gigiguli & sha


manis macam gula kapas. eceh!


hot mcm tabasco. haha


gigiguli & me

nota - masa nak balik, aku jumpa secebis kertas diselitkan di cermin kiri skuter aku. kandungan kertas tu berbunyi "HAI AWAK!! [nama beliau] [no. fon beliau]"
aku tak tahu nak buat apa. apa patut aku buat? perlu ke nak call dia? hahaha.

ok bai.

Wednesday, September 1, 2010

150 Juta



Fynn Jamal - 150 juta

D G
Untuk kali ke seratus lima puluh juta
D
mereka tanyakan engkau soalan yang sama
G
"hei kenapa kau masih lagi mahukan dia?
D
apa kau buta? apa kaU pura-pura suka?"

G
di seratus lima puluh juta kali itu
D
di depan semua engkau tarik tangan aku
G
yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
D
sambil ketawa engkau bilang satu persatu

G
Dia mungkin bengis seperti singa
D
tapi dia nangis tonton cerita korea
G
dia mungkin keras bila bersuara
A
tapi dia jelas jujur apa adanya
(PAUSE) D
aku lagi kenal dia

G
dan lebih seratus lima puluh juta kali
D
aku pesan padamu apa yang bakal jadi
G
engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
D
kau sangat manis aku ini pula dawai besi

G
di setiap seratus lima puluh jutanya
D
aku pun dalam hati semacam tak percaya
G
apa kau lihat pada aku jujurkan saja
D
terus kau cubit dagu aku sambil berkata

G
sayang mungkin baran tak kira masa
D
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
G
sayang mungkin saja keras kepala
A
tapi sayang manja bila kita berdua
(PAUSE) D
saya kenal sayang saya

D G D G
aaaa...aaaa...aaa...aaa

D G D
buat apa dicerita bahagia kita rasa
G D
biar tak dipercaya, peduli orang kata
G D
baju ronyok tak apa, asal pakai selesa
G D
berkilau tak bermakna kalau hati tak ada

G
aku lebih bengis dari sang naga
D
tapi bisa nangis semata demi senja
G
suaraku keras tak berbahasa
D
kerna aku rimas gedik mengada-ngada

G
aku mudah baran tidak semena
D
mana boleh tahan angin cemburu buta
G
dan aku sengaja tunjuk keras kepala
A
aku punya manja kau saja boleh rasa
(PAUSE) D
rahsia kita berdua

Sunday, August 29, 2010

Raya oh Raya

Tahun ni adalah tahun pertama aku beraya dengan title sebagai seorang penjawat awam. Bukan nak menunjuk-nunjuk pun title tu. Beza sebenarnya kerja di sektor awam dan swasta. Kerja kat sini macam satu keluarga yang besar, bos yang mengambil berat, bonus yang banyak (syukur alhamdulillah) dan kewangan yang lebih stabil.

Raya tahun ni keluarga aku masih belum decide nak balik mana dulu. Bulan lepas aku ngan akak aku dah kawtim nak buat baju raya boria. yeay! ni yang aku nak buat dari dulu. Termakbul akhirnya. Alhamdulillah. Aku rasa lebih tenang, gembira dan bahagia kini. Aku hanya mahukan yang terbaik buat diri aku dan keluarga.

Dalam wish list aku ada banyak yang ingin dibeli. GPS, kamera digital, hard disk, telefon bimbit, kereta, rumah dan banyak lagi. Tak tahu mana yang nak diutamakan dulu. Lesen kereta tak habis lagi. hahahahaha. bertahun la aku nak habiskan lesen tu. adehh.

Setelah empat bulan berkhidmat, akhirnya aku telah berjaya menyiapkan sebuah sistem. Harap-harap semua berjalan lancar, insya Allah. Kerja sekarang ni semua nak cepat aje. Memang tegang la kepala otak sampai kadang-kadang aku perlu balik pukul 2-3 pagi hanya kerana nak debug error.

Mood raya belum datang lagi la. Even dah dengar lagu raya. Oh Mood! di manakah kau. Datang lah kau wahai mood. hehe. Aku hanya mengharapkan yang terbaik dalam hidup. Soal jodoh, hidup dan mati aku serahkan semuanya kepada yang di atas kerana DIA maha mengetahui.

Akhir kata, selamat menyambut hari raya Aidilfitri. Mohon maaf jika tersilap tatabahasa dan bahasa. Aku hanya insan biasa yang tak pernah lari dari melakukan dosa. Berhati-hati lah di jalan raya. Anda mampu mengubahnya.

:)

nota - listening to songs which were dedicated to me. Different face appears for each song. haha. and i miss every single moment of it!

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Ya Ramadhan

pejam celik pejam celik dah masuk bulan ramadhan dah. ni tahun ketiga tanpa ibu di sisi. rindu sangat dengan mak. selamat berpuasa semua. moga dapat barakah dan menyucikan diri dari segala dosa. insya Allah.

Saturday, August 7, 2010

Encik Asan Mengidam Makan Ayam Penyet

secara kebetulan harini encik asan turun JB atas urusan kerja. dia calling2 akak aku (apsal akak aku? muahahahaha.. sila tanya beliau). lepak2 kat banafee depan new york hotel sebab dia nak makan ayam penyet. kat situ ada dua banafee. satu yang lama satu lagi yang baru. kami suka yang kat banafee lama sebab sambal dia pedas gila sampai meleleh air mata dan segala jenis air yang ada. hahaha. ok kidding! tapi memang pedas la. mesti korang pelik kan dengar nama nasi ayam penyet? aku rasa resepi tu dari indonesia. encik asan teringin nak makan nasi ayam penyet so kami on je la. dah lama tak lepak ngan encik asan. rambut dia pun dah pendek, hidung still mancung macam selalu. aku harap lepas encik asan baca entri aku ni, dia akan belanja makan nasi ayam penyet lagi lain kali sebab aku dah link blog dia banyak kali ni. wahahahaha. pape pun, thanks belanja kami. :)





Wednesday, August 4, 2010

Yuna Album's Received

Assalamualaikum.
Apa khabar semua? Lama aku tak update blog ni. Actually aku tak pernah bukak blog aku kat opis. Bukan apa, aku malu bila dorang baca kisah hidup aku. Kalau korang tak pe sebab aku tak kenal. ahahaha. Boleh ke gitu? Ada gak la beberapa officemate yang cari blog aku tapi tak jumpa lagi kot. hahaha.

Aku baru je dapat album terbaru Yuna berjudul Decorate. Aku beli di sini. Ni adalah album pertama beliau. Yang terdahulu tu adalah EP beliau. Entri EP tu boleh lihat di sini. Review untuk album sulung beliau,

AWESOME!!!

tak rugi beli sebab semua lagu best2. serius tak tipu. harga cume RM29.90. Akan berada di pasaran pada pertengahan Ogos 2010. Album ni telah dilaunch pada 23-24 Julai 2010 di KLPAC.







nota : amacam? ada ciri2 hard fan yuna tak aku ni agak2 korang? :D

Monday, July 12, 2010

He belongs to her

makin aku tepis, makin kuat ia hadir.

some things are better to be left unspoken.

dear feeling, please go far far away.

*sad*

Monday, June 28, 2010

Burrrrpppp!

kenyang gila makan pizza bersama keluarga tadi. order 2 large pizza tambah cheese. fuhhhh! terbaik la!

since aku masuk utm, aku memang dah jarang update blog. bukan malas tapi aku perlu komitmen dalam membuat coding. kerja aku sekarang lebih tough dari kerja lama. kadang-kadang pressure tapi aku pujuk hati ni supaya tabah dan terus belajar.

keluarga pun sangat supportive. alhamdulillah aku bersyukur sebab keluarga aku bahagia kini. tiada lagi gangguan manusia yang iri hati. aku harap kebahagiaan ini terus kekal. amin.

da lama tak hang out dengan kawan-kawan sebab penat bila dah balik keje. so entri untuk kawan-kawan memang tak ada. tapi aku tetap rindu mereka. so call dan text aje la.

kekasih? teeeetttt. kt utm ni ramai sangat dah kawin. yang bujang tak ramai. tapi ni statistik yang aku buat semasa cuti sem. nanti next week dah naik cuti sem tak tahu la kan? hik-hik-hik.

so far, aku sangat bersyukur kepada Allah atas nikmat yang telah DIA berikan. aku harap apa yang dipinjamkan ini dapat aku gunakan sebaik mungkin.

buat semua, jaga diri. tata :)

Wednesday, June 16, 2010

Happy Birthday Kakak!

pagi tadi aku ada buat suprise untuk akak aku sempena hari jadinya hari ini. kat rumah aku ni memang semua tak ingat hari jadi keluarga kecuali aku. so, aku dah siap-siap tempah cupcake dari kawan aku. ingat kan nak suprise malam tadi kul 12 tapi aku dah ngantok rabak so tukar plan. pagi-pagi bangun aku buat bodoh je. akak aku ada sebut nak makan walnut cake tapi aku buat dang aje. hahaha. mesti masa tu dia fikir tak ada ke orang nak wish birtday dia. muahaha. bila mak aku dah siap buat sarapan, aku terus keluarkan cupcake sambil nyanyi lagu happy birthday. hadiah tahun ni aku kasi 2 ciuman di pipi. ngeh3.

buat akak tercinta, selamat hari lahir ke 26. moga semakin tabah menempuhi hidup yang mendatang. i love you sis :)

cupcake Titie
cuppies for my sis~

Wednesday, June 2, 2010

Kenangan Bersamamu

Minggu lepas, buat pertama kali akan join gathering group 1987 melalui facebook. Gathering selama tiga hari bermula 28 Mei 2010 hingga 30 Mei di Batu Layar itu nyata tidak menghampakan walaupun aku baru mengenali mereka. Mereka datang dari pelbagai pelusuk negeri seluruh Malaysia. Dari Kedah, Penang, Terengganu, Selangor, KL, Pahang, Negeri Sembilan dan Johor. Aku sudah mula merindui mereka.

pose tepi pantai

pose terakhir sebelum berpisah









persembahan secara spontan

Saturday, May 22, 2010

I love Weekend!

OMG! lamanya tak bukak blog aku. nak baca blog sekutu pun tak ada masa. aku ingat kerja gomen rehat sikit. aku silap 100%. banyak nya kerja. *pengsan*

oleh kerana kepala dah berat dengan coding, aku decide nak join gath 1987 minggu depan. harap-harap kurang sikit la pressure aku ni. dia punya penat sampai aku miss semua episod adamaya sebab balik-balik terus cari bantal balas dendam sepam dua.

detik yang aku tunggu setiap minggu adalah hari jumaat sebab aku boleh tidur puas-puas. he he.

oleh itu, selamat berhujung minggu, kekalkan cara hidup yang sihat dan katakan tak nak pada rokok!

Fin.

Tuesday, May 11, 2010

Kereta Tanpa Pemandu

semalam aku tertinggal purse kat opis. dah sampai rumah baru perasan purse tak ada dalam handbag. pagi tadi aku terserempak kereta polis tengah saman moto. dem! luckily dia tak tahan aku. lagi satu, masa nak belok simpang UTM, aku terserempak kereta tak ada penumpang pemandu! ahhhh. *pengsan* kereta tu rupanya stereng sebelah kiri (kira macam kereta negara orang putih). mercedez compresser kaler hijau no. plate JHS67. lelaki yang bawak. ada siapa-siapa pernah ternampak tak?

malam tadi pertama kali aku YM dengan abang hensem. topik yang aku chat dengan dia adalah perfume dia. hahaha. okayh2. aku dah tahu brand perfume dia. actually dia suruh orang tengah bagitahu aku suruh add dia. tapi aku segan nak add ym dia. end up, aku suruh orang tengah invite conference untuk kita bertiga. aku masih belum add YM dia. malu. tapi kan, aku rasa kan, aku dah tak excited nak kenal dengan dia. mungkin aku hanya terpesona dengan bau perfume dia.

:)

Wednesday, May 5, 2010

Lirik Lagu Iklan Libresse


Tajuk lagu libresse tu adalah Super Something. untuk muat turun lagu tersebut, sila ke laman web Libresse. Kemudian klik gambar Yuna. Di menu sebelah kiri terdapat menu DOWN THERE. klik link tersebut. kemudian klik GOODIES. Kamu boleh memuatnaik kertas dinding (wallpaper) Yuna dan lagu Libresse ini secara PERCUMA! ye! PERCUMA! =D

Yuna - Super Something (Libresse Song Lyric)

You see
I was nothing more
Than a girl who wished
For something different
watchin her dreams
From a distance

You see
When you came in
It’s a different game
You believe in me so much
You turn me from nothing to a girl
Who’s super-something


*chorus

You’ll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
When you by my side
(kulalui semua dengan senyuman di wajahku)


You’ll see
I’m better
I’m faster
Stronger
I’m happier
When you by my side
(ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

The truth is
I was never more than this
Something kept me reaching out
For something
But my heart is wanting
What it’s looking for

Then you came
You turn me upside down
I’m no longer afraid
Of chasing
Possibilities
I’ll be the last one standing

repeat chorus

Thursday, April 29, 2010

Perasaan Macam Rojak

aku tak ada mood nak taip entri panjang-panjang. cuma ada lima perkara penting sahaja.

1. aku dapat naik kereta abang hensem lunch tadi. dia kasi pinjam kereta kat ofismate aku untuk pergi shopping. aku tumpang sekaki. kereta dia bersih dan wangi ok. kaler purple siot. - happy!

2. ofismate aku secara kebetulan ada menyebut abang hensem sudah ada kekasih di dalam kereta beliau - kecewa!

3. ofismate sibuk shopping tapi purse aku ada enam ringgit sahaja. aku hanya mampu membeli cool blog perisa oreo. masa nak balik tiba-tiba aku check gaji kerja lama dah masuk - happy last minute!

4. ofismate celebrate last day budak praktikal. dapat makan kfc free. - enjoy!

5. belanja family dinner dan beli kek ulangtahun perkahwinan pertama abah dan mak baru aku. - bahagia!

pesanan penaja : you'll never know what lies ahead. life is so unpredictable!

Wednesday, April 28, 2010

Lunch Bersama Abang Hensem

OMG! OMG! tengahari tadi aku lunch dengan abang hensem! jantung aku berdebar-debar bukan main. akhirnya terubat juga rindu aku nak cium bau perfume dia. dia dah balik dari BTN semalam. kebetulan ofismate aku ajak lunch ramai-ramai tadi. so, dorang ajak lah dia sekali. aku apa lagi. dalam hati ni meloncat-loncat tanda gembira. *sengih sampai telinga*

pssssttttt.. yang paling best tadi, dia pegang tangan aku. ok, aku tipu. dia ajak aku berbual. dia tanya aku belajar kat mana, bla-bla-bla. makan siap ngadap-ngadap. ni ofismate aku lah punya kerja. memang dah reserved tempat aku depan dia. saja nak kacau aku dengan dia la tu. yang lain semua dah kahwin. aku ngan dia je belum. aku tak lah mengharap jadi seseorang dalam hidup dia. bau perfume dia tu pun dah cukup buat aku. aku couple dengan perfume dia je lah lepas ni. ahaha ;p

walau apa pun, aku bersyukur. sekurang-kurangnya aku dah ada kawan kat tempat baru ni. baru masuk minggu ketiga, aku dah kenal ramai orang. mostly lelaki sebab dorang suka buli aku. adeeehhh!!

pesanan penaja : kepada abang hensem, welcome back! i'm so excited to see you again. *wink*

Friday, April 23, 2010

Members Account Protection Dari Maybank2U

pagi ni aku bukak email macam selalu. tapi ada satu email yang mengganggu fikiran aku. email daripada Maybank2u suruh aku tukar password maybank2u aku. oleh kerana aku pernah baca berita tentang kes ni, aku pun semak la link yang diberi. ternyata link yang ditulis adalah berbeza dengan link yang di'anchor'kan. jahanam betul orang yang buat kerja ni. tak selamat lah hidup dunia akhirat. kepada yang baca entri ni, tolonglah berhati-hati. aku pernah jumpa kes orang nak kahwin lagi sebulan tapi duit hantaran dia lesap sebab dia tekan link dalam email yang direka untuk menipu mereka yang buta IT.

klik gambar untuk paparan lebih jelas

berhati-hatilah semua!

update - ni lagi satu aku baru dapat konon-konon dari Public Bank Berhad.


klik gambar untuk paparan lebih jelas

Thursday, April 22, 2010

Insert Update Delete

minggu ni dah masuk minggu kedua aku di opis baru. perkara yang perlu aku highlightkan di sini adalah aku adalah satu-satunya gadis yang masih bujang dalam jabatan aku. auwwww. :))

yang kedua, ada abang hensem kat depan opis aku. perfume dia wangi gila sampai satu opis boleh bau kalau dia lalu. fuhh~

yang ketiga, bulan ni aku tak ada gaji. :((


nota - start hari ini sampai next week, abang hensem tak ada sebab pergi BTN. aku rindu bau perfumenya. haih.

Monday, April 12, 2010

Mabuk Coding

hari ni hari pertama aku bekerja di UTM.

coding! coding! coding! coding! coding!

adakah hidup aku selamanya akan dikelilingi oleh coding?

hanya DIA yang tahu.

hmm.

Friday, April 9, 2010

Sayonara MysysNet

Hari ini hari terakhir aku di MysysNet.

sedih!

harap aku tak nangis.

Wednesday, April 7, 2010

Pesuruhjaya Sumpah di Johor Bahru

pagi tadi aku pusing JB cari pejabat pesuruhjaya sumpah untuk surat sumpah UTM aku. cari punya cari jumpa satu kat bandar baru uda (BBU) tapi tutup. pejabat tu sederet dengan restoran osman bersebelah kedai digi. pejabat tu buka pukul sepuluh. so, aku pusing area bandar, jumpa satu dekat depan wisma sebelah kedai fotostat. harga untuk angkat sumpah RM5.00 sahaja. kat situ di charge fotostat, 40 sen sekeping. gila mahal. betul-betul nak ambil untung. kalau nak fotostat murah, sila datang di kedai fotostat 4 sen di taman dahlia, JB. sederet maslee taman dahlia. layanan pun ok.

p/s - tiga hari lagi di sini. perasaan? sedih dan berdebar! wish me luck.

__________

update pada 26 Ogos 2014

Senarai Pesuruhjaya Sumpah Johor Bahru yang aku tahu :-
  • Hj Muhd Haryaf bin Bugal (0197573395). Lokasi di Arked MPJBT berdepan dengan GoodHope Hotel, Skudai. 
Pejabat nya di tingkat atas
  • Mohdzar bin Khalid. Lokasi di Bandar Johor Bahru berhadapan dengan metro parking The Puteri Pasific. 
Sederet dengan Public Bank dan Faculty of Caffeine
  • Pekan Rabu. Lokasi di Taman Kobena. Tingkat bawah.
  • Berdekatan dengan kolam renang Taman Ungku Tun Aminah
  • Setia Tropika. Berdekatan dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) 
  • Bangunan depan Wisma Persekutuan, Johor Bahru
Kalau korang pusing-pusing area bandar JB, memang ada banyak. So, kalau korang tahu atau pernah pergi selain dari tempat di atas (area JB je), boleh lah dikongsikan di ruangan komen.

Semoga bermanfaat.

Monday, April 5, 2010

Hello Incik Broadband

semalam aku pergi PC Fair kat Persada, JB. actually dah pergi dua kali. hari jumaat dan ahad. harga barang-barang tak ada la murah mana. murah sikit aje. kalau setahun buat sampai empat lima kali, orang pun naik muak nak pergi sebab dah tak tahu nak beli apa. seperti biasa aku memang suka usha pendrive, head phone dan hard disk. aku tak beli hard disk je lagi sebab belum mampu. mula-mula aku dah cancel nak pergi, tapi si munchkin bagitahu broadband tengah offer, terus aku tukar fikiran. aku tak tahu la berapa puluh orang paksa aku beli. dari maxis ke P1 max ke streamyx last sekali celcom. sampai ada yang tarik-tarik tangan. rasa macam artis pun ada. haha. end up, aku pilih celcom sebab kawan aku kerja celcom. ada yang paksa aku amik pamphlet dia then pesan "nanti free call saya." hahaha. macam-macam kerenah kan? tapi semalam memang aku enjoy la sebab dapat lepak dengan mereka. yang paling happy sekali, aku dah ada broadband! boleh keep in touch dengan semua orang. yeay! :)

sweet couple

Friday, April 2, 2010

Seminggu Lagi

aku baru balik dari klinik. buat full medical checkup untuk kerja baru di UTM. aku check up di klinik impian, taman impian emas dan buat x-ray di kempas medical centre. hilang sudah rasa tension dan stress. al-maklumlah aku ni kan berat pahala, so risau lah kalau berat aku ni jadi kekangan dalam report medical checkup. so far, alhamdulillah, tak ada apa-apa yang abnormal. masuk ni dah empat kali aku buat x-ray. kali pertama sewaktu tingkatan 3 tahun 2002, aku tertelan jarum peniti tudung. kali kedua pada tahun 2005 sewaktu nak masuk uitm. kali ketiga aku kemalangan pada tahun 2009. ni x-ray badan dan kaki sebab agak parah. dan last sekali hari ini. tadi aku check darah sekali. seram! panjang jarumnya. pastu amik darah aku sampai penuh picagari. adoi! *pengsan*



minggu depan adalah minggu terakhir aku berkhidmat di company aku sekarang ni. aku telah bersama dengan company ni sejak praktikal diploma pada tahun 2007. moga segala ilmu yang dipelajari dapat dimanfaatkan di tempat baru. aku bakal rindu kawan-kawan sekerja. effa, eima, kak has, bluar, faiz, azrul, hasnan, budak data migration, budak smart brain dan mysys. terima kasih untuk segalanya dan maafkan jika aku pernah terkasar bahasa atau tersinggung perasaan korang.

aku harap hubungan persahabatan kita kekal selamanya.

Wednesday, March 31, 2010

Pemalu

aku rasa aku dah tersuka kat seseorang la. tapi, aku tak bagitahu sesiapa pun. aku malu. aku takut dia tak ada perasaan yang sama kat aku. risiko! ah malu! ni lah masalah aku agaknya. pemalu. hahahaha. should I just let it go?

HELP.

Wednesday, March 24, 2010

Diet

Selamat tinggal NASI! program diet sedang berjalan. sila support saya. hiks! ;)

Monday, March 22, 2010

Single?

Last weekend, family aku pergi Puchong. ada jemputan kenduri kahwin sedara aku. semua pergi kecuali aku. kenapa aku tak pergi? sebab aku kerja hari sabtu tu. kalau semua pergi, siapa nak bagi arnab, kucing dan ayam makan (macam kat kampung la pulak) . hehe.

hari sabtu aku half day, so petangnya aku pergi dua jemputan kahwin. satu kawan ofis, satu lagi kawan universiti. Alhamdulillah, dah selamat pun majlis mereka. aku bahagia bila lihat orang dah kahwin sebab mereka dah jumpa jodoh masing-masing. aku je yang masih solo. kalau keluar jalan ngan member, boleh dikatakan semua member aku dah ada pasangan masing-masing. aku je yang single.

kenapa aku single? kenapa aku single? kenapa aku single?

aku pun tak tahu! aku pernah ada boyfriend dulu. itu cerita lama. bila orang tanya kenapa aku single, aku tak dapat jawab. serius. aku akan pusingkan balik soalan itu kepada yang bertanya. hahaha. aku rasa banyak lelaki baik dah jadi suami orang. aku ni dah la jenis pemalu when it comes to love. sangat pemalu dengan lelaki sebenarnya. ah! susahlah nak cakap tahap malu aku. *tutup muka*

ada satu hari tu, aku dapat tawaran UTM. happy sangat. tak sabar nak balik dan beritahu semua ahli keluarga. bila dah kumpul semua, aku bagitahu nak umumkan satu perkara. secara auto abah aku terus cakap

"dah ada boyfriend ke?" sambil tersengih-sengih.

tak sangka abah akan tanya soalan tu. lain nak bagitahu, lain yang dia fikir. cet! umur dah masuk 23. apa nak buat? haih.

Thursday, March 18, 2010

Yuna - New Again Cover



Download Yuna - New Again Cover mp3


Lirik New Again

Well my dear, what long arms you have
All the better to hold you down
Slap my wrist with that sweet consequence

What are we
What are we to do
What are we to do with you
Hey Hey
What are we
What are we to do
What are we to do with you

Well I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)
Well I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)

Well my dear what deep roots you have (all the better to)
All the better to hold you down
We live inside your branches, your family nests
Asks boy where have you been
Well you don't know where I've been

What are we to (to do with you)
What are we to (to do with you)

I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)
Well I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)

Don't know where I've been
Don't know where I've been

Well my dear what long arms you have
All the better to hold you down

I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough
Well I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)

And you don't know where I've been
No you don't know where I've been
You don't know where I've been
You don't know where
You don't know where
No

I am
I'm ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)
Well I am,
I am ready to be new again
I'm ready to hear you say
Oh I am
It's quite enough (quite enough)


lagu ni sebenarnya lagu asal Taking Back Sunday - New Again. Lagu asalnya berentak rock tapi di accoustic kan oleh Yuna. aku suka version Yuna. lebih sempoi dan relaks. liriknya memang dah sedap.

peace!

Monday, March 15, 2010

Menghitung Hari

hari yang aku lalui penuh debaran. belum panas kerusi ini dek punggung ku. berat kaki ini melangkah meninggalkan mu namun aku terima segala yang telah ditentukan olehNya. aku masih menghitung hari-hari yang berlalu. mengumpul seribu kenangan manis yang tak mungkin akan aku rasai lagi. gelak tawa dan air mata semua telah tertulis. moga kenangan manis terpatri di hati selamanya. selamat tinggal MysysNet. Selamat datang Universiti Teknologi Malaysia.

dalam hati tak henti mengucapkan syukur padaNya.




alhamdulillah :)

Wednesday, March 3, 2010

Rindu Dia

dua tiga hari ni, rindu aku membuak-buak padanya. rindu masakannya, rindu pelukannya, rindu bebelannya. rindu semuanya. jika dapat aku undur masa, ingin sekali aku peluknya seerat yang boleh. kalau aku tahu dia mahu pergi jauh, akan aku temaninya di sisi. tapi sayang, dirinya telah dijemput sang pencipta. wajahnya hanya bermain di ruang minda. gambar lama hanya tinggal kenangan. bila teringat sahaja akan dirinya, butir jernih lantas mengalir di pipi ini. sesungguhnya aku redha dengan ketentuanNya.

"mak, nana sayang mak. nana mintak maaf atas segala kesalahan yang telah nana lakukan."

ini lah satu-satunya perkataan yang ingin aku khabarkan padanya. rasanya, mak aku baca tak blog aku ni?

Monday, March 1, 2010

Tv Punya Hal

Sejak dua minggu yang lalu, aku tak dapat nak tengok tv kat rumah. bukan tak ada masa tapi tv kat rumah aku semua dah rosak. bala betul. tv kat ruang tamu mula-mula guna elba. rosak. cari tv lain dalam stor. jumpa tv sharp. dua hari rosak lagi. korek lagi stor jumpa tv panasonic. lima jam lepas tu rosak lagi. ni tak boleh jadi. check punya check baru perasan extension plug dah terbakar dalam diam. hampeh! sekarang tv ruang tamu tak boleh pakai lagi sebab dah tak ada tv spare.

dah dua tiga hari ni, tv kat bilik aku pula jadi port lepak. mula dari abah, mak, akak, adik, abang dan anak sedara. bantai movie melayu, thailand dan mandarin non stop. tiba-tiba je suara dia tak ada. apa pasal pulak ni. tv ni memang suara ada problem sikit. bila check suara tv3 ada, bila movie dah tak ada suara. ah sudah. tv ni memang nak kena terajang. last-last dah tak boleh nak tengok movie yang melambak-lambak aku rembat dari rumah kakak ipar aku. baru nak layan hindustan. cet!

mungkin ini adalah cara terbaik untuk menjimatkan kos elektrik. yelah, mana tahan kat rumah ada tiga peti ais besar, tiga biji tv, lima biji kipas, berpuluh-puluh biji lampu. bil api pun makin lama makin menggila aku tengok. haih.

nota : dah lama aku tak layan na o mei. dah habis ke belum eh?

Saturday, February 27, 2010

Niyang Rapik The Movie Best


malam tadi aku layan cerita seram Niyang Rapik The Movie dengan member. seram tapi kelakar. ada part yang suspen. siapa ada masalah jantung aku tak galakkan tengok. hehehe. puas hati la tengok cerita ni. pelakon pun semua yang famous. Nasir Bilal Khan, Fizz Fairuz, Zed Zaidi, Awal Ashaari, Shaheizy Sam(i loikeeee), Liyana Jasmay dan ramai lagi.

Pelakon Niyang Rapik The Movie
credit : berita harian

bagi yang belum tengok trailernya boleh tengok di sini.




rating movie ni : <3<3<3<3

Tuesday, February 23, 2010

Review Movie & Novel


aku baru je usai menonton cerita ketika cinta bertasbih 2. cerita ni adalah sambungan dari cerita ketika cinta bertasbih. Ya Allah, cerita ni sangat menyentuh hati aku. sesungguhnya ajal dan jodoh adalah ketentuan Allah. cerita ni lebih kepada unsur Islamik. cerita ni diadaptasi dari sebuah novel berjudul ketika cinta bertasbih. akan ku cari novel itu!


selesai sudah aku membaca novel berjudul kasih antara kita. jalan ceritanya sangat menarik. lain dari yang lain. objektif novel ni adalah untuk memberitahu masyarakat bahawa anak luar nikah itu tidak seharusnya berakhir dengan kematian yang menyayat hati. aril fatah dan emelda adalah watak utama dalam novel ni. kalau nak tahu lebih lanjut, bacalah.

Monday, February 22, 2010

Betul ke Harga Minyak Naik Mei 2010?

isu harga minyak naik semakin menggila di dada akhbar. khabarnya akan dinaikkan pada Mei 2010. kalau harga minyak naik, sah-sah lah harga barang pun naik. walaupun tak ada kaitan dengan barang tu. contohnya makanan. rasa aku gula dan tepung langsung tidak kaitan dengan minyak petrol tapi makin hari makin mahal. adakah mereka menggunakan alasan menghantar barang menggunakan lori yang diisi dengan minyak petrol? entah lah. penjual makanan pun ambil kesempatan. kalau dulu kita boleh jumpa kuih RM1 boleh dapat 5 keping, sekarang dah jadi 3 keping bahkan ada yang menjual dengan harga RM 0.40 sekeping. sebab apa jadi mahal? sebab barang dah mahal. sebab apa barang mahal? sebab minyak dah naik. sebab apa minyak naik? sebab apa eh?

kalau semua harga barang naik tapi gaji tak naik, payah jugak kan? lagi-lagi yang ada aset seperti kereta dan rumah. mana nak bayar duit bulanan kereta, rumah, bil api, bil air, belanja dapur, bla-bla-bla. sebab tu aku rasa takut naik beli kereta. takut tak mampu nak bayar. kalau kena tarik siapa yang malu? heh! jadi jangan lah asyik tanya "Jana, bila nak beli kereta bla-bla-bla" bosan dengar. nanti kalau dah stabil ekonomi aku beli lah (Insya Allah). tak payah nak sibuk-sibuk tanya. lagi pun rumah aku dengan office tak sampai seminit pun. setakat nak tayang kereta depan office tapi kepala berkerut-kerut fikirkan bebanan hutang, baik aku relaks-relaks je dulu. tak lari kereta yang nak dibeli tu.

kalau minyak naik mendadak, aku nak sarankan agar naik RXZ ni. jimat pun jimat. kalau nak kurus pun ada potensi. amacam?


nota - kalau harga rokok naik sampai RM10, apa agaknya reaksi perokok tegar eh?

Friday, February 19, 2010

Cara Masuk ke Singapura

Last week aku holiday kat Singapore selama tiga hari dua malam. Untuk siapa-siapa yang baru pertama kali nak ke Singapore, jom aku ajar cara nak ke sana. Kita mulakan perjalanan dari Stesen Bas Larkin, Johor Bahru. Cari platform 12 & 13 (kalau tak silap aku), bas untuk ke Singapore ialah 170. Tu memang bas Singapore (SBS) yang ulak-alik dari Larkin, JB ke Queenstown (SG). Tambang bas dari Larkin ke Kranji MRT Station ialah RM1.50 sahaja. Bila dah bayar, sila simpan resit kerana akan digunakan lagi. Kalau ada Ezlink(macam kad touch and go), kena sentuh pada alat khas untuk proses penolakan duit. perlu disentuh sewaktu naik dan turun.

Bila bas dah gerak, ia akan menuju ke Jalan Bandar dan seterusnya melalui jalan ke Stulang. Checkpoint pertama adalah di CIQ Johor. Turun bas dan naik eskalator. jika pintu pengesan passport automatik berfungsi, boleh terus ke sebelah kiri. masukkan passport anda ke dalam ruang yang disediakan dan tunggu sebentar. kalau offline kenalah beratur. buat cara manual.

bila dah settle, terus jalan hingga hujung dan turun platform A untuk naik bas 170 tadi. bas akan datang tanpa henti. tak semestinya kita kena naik bas 170 yang sama. as long as bas tu nombor 170 dan resitnya masih disimpan, boleh terus naik. bas akan bergerak menuju ke Causeway Checkpoint. Kita akan melalui Tambak Johor. Bila bas berhenti terus naik eskalator dan beratur. Kalau tak ada kad putih (white card), boleh minta di office dan tulis dahulu. kad tu macam form. just perlu isi maklumat seperti dalam passport kita. selepas passport dicop, kita akan diperiksa rapi. pastikan tiada alat elektronik seperti handphone dalam kocek. masukkan semua dalam beg atau bakul yang disediakan.

setelah selesai, turun eskalator dan cari ruang beratur untuk bas 170. kita sudah berada di Singapore sekarang. naik bas dan turun di Kranji MRT Station. dari Kranji MRT Station, anda boleh ke mana sahaja. Orchard, City Hall, Geylang, Sentosa Island, Downtown East (Pasir Ris) dan banyak lagi. harga Ezlink sementara pun murah. paling mahal $2.00 sehala. selamat mencuba.

Update on 13/10/11 :-

Aku baru pergi Singapura naik bas baru-baru ni. Harga tambang bas dari Larkin ke Kranji dah naik RM1.80 bagi dewasa dan RM0.85 bagi kanak-kanak. Kalau naik bas dari Kranji ke Larkin $1.80 bagi dewasa dan $0.85 bagi kanak-kanak. Kalau nak beli Ezlink boleh dapatkan di mana-mana kaunter tiket MRT. Harga Ezlink $12. Dalam Ezlink tu ada $5. Kira harga tiket Ezlink tu $7. Boleh tambah nilai dan tak perlu beli yang temporary punya tiket. Dan jangan lupa kalau anda membeli tiket MRT yang temporary, bole redeem duit kalau pulang balik tiket tu kat mesin beli tiket.

Updated on 23/02/2016 :-

Masuk ke Singapore menggunakan kereta

Bayaran tol masuk dari Johor Bahru ke Singapore adalah RM6.80 manakala tol dari Singapore ke Johor Bahru adalah RM9.70. Jumlah nya adalah RM16.50. Bayaran ini menggunakan kad touch n go. Ini adalah bayaran di Imigresen Johor Bahru. Aku selalu tambah nilai touch n go kat Shell berdekatan UTM Skudai. Korang boleh juga tambah nilai melalui maybank2u.

Bayaran tol dan Vehicle Entry Permit (VEP) adalah seperti gambar di bawah. Aku ambil dari laman web Land Transport Authority (Singapore). Bayaran tol dari Johor Bahru ke Singapore adalah $3.80 manakala dari Singapore ke Johor Bahru adalah $2.70. Jumlah nya adalah $6.50. Ini adalah bayaran di Imigresen Singapore. Bayaran ini menggunakan kad Autopass. Kalau tak pernah ada kad Autopass, masuk je imigresen Singapore, pegawai imigresen Singapore akan suruh korang ke office untuk buat kad baru. Nanti ada pegawai lain yang akan pergi ke kereta korang untuk ambil maklumat no. plate kenderaan. Bayaran kad baru rasanya $10-$12. Aku dah lupa. Bila dah dapat kad baru, boleh dapat free toll untuk beberapa kali. Aku dah lupa juga. Siapa yang ingat boleh la share. Nanti aku update kat sini. Bayaran tol pada kad ditolak apabila korang balik ke Johor Bahru. Jadi, masa dah masuk Singapore, boleh tambah nilai kad Autopass di Woodlands.


Saturday, February 13, 2010

I'm Off

I'm off to Singapore today. yeay! tapi gigil gak sebab kena naik bas & MRT sorang-sorang. kali terakhir aku naik MRT tahun 2004. doakan aku selamat okayh.

Tuesday, February 9, 2010

Ukulele (I'm Yours)

cute isn't it? :)



lirik pun dia bantai tapi aku respek sebab kecik2 dah pandai main. *thumbs up*

Monday, February 8, 2010

Insiden Yang Rare

setiap orang pasti ada perkara yang rare dalam hidup kan? perkara rare yang pernah berlaku dalam hidup aku ialah tertelan jarum peniti. rare kan? hahaha. kejadian tersebut berlaku di rumah sewaktu aku bersiap-siap untuk ke sekolah. waktu tu aku tingkatan tiga, tahun 2002. aku suka kemam jarum peniti semasa nak betulkan tudung. tiba-tiba salah satu pin termasuk dalam mulut. sepatutnya hari tu penting sebab aku akan menduduki ujian matematik. tapi aku terpaksa dikejarkan ke hospital di bahagian kecemasan. terus buat x-ray. tapi pelik gila sebab pin nya tak ada di kerongkong, aorta, deodenum mahupun ovum. aku tak tahu ke mana pin tu sebenarnya. sekembalinya aku di sekolah, semua gelakkan aku. apa ingat aku main-main ke aku tertelan jarum? hampagas betul! selepas kejadian itu, aku terus boleh score matematik. A kira dalam genggaman la. kesimpulannya, makanlah jarum peniti jika anda ingin kuasai matematik. hahaha. ;p

apa perkara rare yang pernah anda lalui?

Sunday, February 7, 2010

Setahun Sudah Berlalu

hari ini (07 feb 10), genap setahun aku kemalangan jalan raya. moga aku dijauhkan daripada perkara yang tidak diingini. same goes to all of you. amin.

entri 7 feb 09

muka lepas kemalangan

Friday, February 5, 2010

Kasi Potong

Tengok sedap-sedap layan cerita Na O Mei di tv3, adik aku pun balik dari sekolah. tahun ni baru darjah satu. terus dia campak beg, campak stoking, baju, seluar, baju dalam, seluar dalam, capai tuala terus mandi. keluar je bilik air dia pegang je tuala tu, pernah pulak dia tutup kemaluan die tu. naik jelak aku tengok. hahahaha. tiba-tiba bukak pulak topik bila dia nak sunat. mak tiri aku suruh sunat cepat-cepat tapi ayah aku kata sape nak jaga nanti. so, aku cakap sunat la masa cuti sekolah. masa darjah tiga ke. pastu ayah aku terus jawab,

"tu pun kalau aku ada lagi"

dem! darah aku gemuruh secara auto. sedih, sebak tapi aku cover macam tak ada apa-apa. aku tak boleh bayangkan jika abah tak ada kelak. aku dah kehilangan ibu pada usia seawal 20 tahun. setiap sujudku berdoa agar aku pergi dulu sebelum abah kerana aku tak pasti adakah aku mampu hidup tanpa abah. moga Allah panjangkan umur abah.

selamat hari jumaat. moga kita semua beroleh barakah dari Allah. Amin :)

Wednesday, February 3, 2010

Office Baru

Aku dah berpindah ofis dari UTM MTDC ke Setia Tropika. tempat baru best sebab ada partition meja. Kalau ofis lama just meja biasa, member aku siap cakap macam bilik darjah. WTH? hahaha. bilik darjah tu lah aku duduk selama dua tahun. ofis baru ni belum pasang internet. Ni hari ketiga aku di sini. Ofis aku tingkat tiga. OMG! penat siot naik tangga hari-hari. susah sikit time lunch sebab tempat baru. kedai belum banyak ada. by the way, ofis aku hanya seminit dari rumah. hehe.

p/s - aku bercadang nak beli broadband. ada cadangan tak nak guna celcom, maxis or wimax?

Monday, January 11, 2010

Taip Pantas

Just a quick update.

Yuna won second place in AJL 24 yesterday. Congrats Yuna. I'm proud of you. Tak boleh blah ada kawan aku siap congrats kat aku sebab Yuna menang. ape kes? haha.

Today is Dato' Siti Nurhaliza's birthday.

Today, my external hard disk is broken!

Ah, tension!

Sekian.

Thursday, January 7, 2010

Lelaki

Baru beberapa hari masuk tahun 2010, aku telah diusha oleh dua orang lelaki. fuh~ tak boleh blah kan? hahaha. aku pun macam tak percaya. Hari Isnin lalu, aku pergi cafe depan opis aku. memang hari-hari makan situ. mesti mak cik tu bosan tengok muka aku. hee~ Masa nak bayar makanan yang aku tapau, tiba-tiba mak cik tu berkata

"Adik, akak cuma nak sampaikan pesanan orang." katanya.
"Hmm..?" jawab aku.
"Tadi ada lelaki suruh kirim salam kat adik. mana eh dia." kata mak cik sambil mencari kelibat lelaki itu.
"Owh, waalaikumsalam." jawab aku dan terus membayar.
"Haa.. tu dia." sambil menuding jari ke arah lelaki itu.
"Owh, ok" jawab aku dengan cool.

Aku terus keluar cafe macam biasa. Apsal la tak tegur sendiri. Kan itu lebih manis. Kawan aku cakap lelaki tu smart. Staf UTM kot?

*cerita tamat*

Malam tadi, aku teman member aku basuh kereta. Belum panas pun kerusi dah ada orang tegur. Nak ajak berbual la tu. Tapi aku malas nak layan sangat. Naik kereta perdana V6. Warna jingga. Dia ada join club kot. Dia cakap dia cikgu. Aku mengiyakan je la. Tiba-tiba tanya nama aku, kerja mana, kerja apa, bla bla bla. Ewah-ewah. Dah sedap pulak dia ni. Siap tarik kerusi duduk sebelah aku. Masa dia nak blah, dia mintak nombor telefon. Aku pass kat member aku. Dia pass balik kat aku. End up, aku cakap tak boleh nanti boyfriend marah. Boyfriend kedauk aku. Mana aku ada boyfriend tapi aku memang tak nak kasi nombor aku. So, member aku bagi cadangan suruh kasi email. Aku pun kasi la email yang aku bukak tiga bulan sekali.

Keluar je dari car wash, ane-ane yang cuci kereta melambai-lambai tangan kat kitorang. Aku nampak gigi dorang je kot. Al-maklumlah dah malam. hehe. On the way nak balik, aku cakap dengan member aku

"Menyesal siot aku suka menyanyi kat dapur dan bilik air."

Mintak-mintak la aku tak kahwin dengan orang tua. -_-"

nota : opis dah tak ada internet. telefon pun dah tak ada. terpaksa guna wireless untuk buat kerja. amacam? mencabar kesabaran tak kerja aku ni?

Friday, January 1, 2010

Entri Pertama 2010

بسم الله الرحمن الرحيم

Selamat tahun baru 2010. Selamat tinggal 2009. Bagi aku, tahun 2009 memberikan impak yang besar dalam hidup aku. Perkara baik dan buruk semua ada. Memang pakej lengkap la. Tahun 2010 ni aku harap rezeki bertambah (insya Allah). Moga aku dijauhkan daripada segala macam bala dan malapetaka. Amin.

1 Januari 2000, abang aku langgar kereta jiran depan rumah sewaku reverse kereta. Kecoh besar malam tu. aku takut sebab bunyi kena sondol kuat. Abang aku pulak tak ada lesen. Nah, amik kau. Masa tu, on the way nak pergi Carefour. End up settle kat situ jugak.

1 Januari 2005, kali pertama aku kemalangan. lutut kiri dan kanan robek. Doktor nak jahit lutut tapi aku tak nak. Dapat cuti dua hari je. lutut koyak pun kena kerja. Masa tu naik scoot dengan best friend aku, Tma. Hujan lebat, jalan licin. Aku on the way nak pergi kerja kat Giant, Skudai. Masa dulu, Giant Skudai tu Extra. Dah bankrup agaknya. Sekarang, setiap hari waktu balik dari kerja, aku lalu tempat aku kemalangan tu. haha.

7 Fabruari 2008, kali kedua aku kemalangan. Kali ni dahsyat. Muka koyak, muscle dada koyak. yang lain luka-luka. scoot rosak teruk. cover set pecah, lampu pecah, brek kiri kanan patah, ignition bengkok, fork bengkok, handle bengkok. ah! aku tak boleh lupa. aku fobia. aku tak tahu macam mana mat rempit yang kemalangan sampai patah tangan, patah kaki tak serik-serik. hish!

Tension kan kalau tahun baru je kemalangan. Aku rasa macam tahun tu bad luck. tapi alhamdulillah, tahun aku kemalangan tu aku dapat tawaran belajar untuk diploma (2005) dan graduate (2008) dengan jayanya. hehe.

Malam semalam lepak-lepak dengan ex-uitm kat rumah Shu. Lepas tu tengok bunga api kat Tasik Pasir Gudang. Pagi tadi aku nak pergi kerja, jalan Skudai nak ke UTM, aku nampak ada kesan darah dan surat khabar. Ada orang kemalangan ke malam tadi? hmm.

Kenangan di rumah Shu 31 Dis 09
gambar terakhir 2009